Menu Zavřít

Slunečný víkend přál fotovoltaice. Ta zajišťovala až pětinu výroby elektřiny v Česku

23. 4. 2019
Autor: CC0 via Pixabay

Česká energetika během prodlouženého víkendu dočasně "zezelenala". Slunečné počasí přineslo nebývale velké množství energie z fotovoltaických panelů, naopak spotřeba elektřiny se držela nízko. V poledne 22. dubna se solární elektrárny na výrobě elektřiny podílely 21 procenty. Větší byl jen podíl jaderných elektráren (37 procent) a uhelných bloků (téměř 34 procent). Vyplývá to z údajů o provozu elektrické soustavy na webu společnosti ČEPS.

Výkon solárních elektráren se držel vysoko od 15. dubna až do Velikonočního pondělí 22. dubna. Nejvyšší hodnotu ČEPS uvádí v poledne 15. dubna: 1704 megawattů.

Problém je, že tento zdroj energie vyrábí v závislosti na intenzitě slunečního záření a poloze Slunce. Výkonu 1000 megawattů dosáhne při modrém nebi před devátou hodinou ranní a klesne pod něj opět okolo čtvrté hodiny odpoledne. Když je zataženo, výsledek bývá o hodně nižší. Například v úterý 23. dubna výkon fotovoltaik během dne nepřesáhl 800 megawattů.


Neambiciózní čtyřka: Česko, Kypr, Belgie a Maďarsko chtějí nejméně zelených zdrojů

 Větrná elektrárna - ilustrační foto


Ještě vyšší procenta zelené energie během velikonočního víkendu vykázalo Německo. Oproti Česku má nejen velký instalovaný výkon ve fotovoltaice, ale navíc i početné větrné parky a více zdrojů spalujících biomasu.

V pondělí 22. dubna v poledne obnovitelné zdroje dodávaly do sítě 56 gigawattů, což představovalo 77 procent z celkového výkonu elektráren v provozu. Německo v té době bylo přebytkové a zhruba 12 ze 73 gigawattů výkonu posílalo do zahraničí.

BRAND24

Elektřiny v té době byl na středoevropském trhu výrazný nadbytek, což se podepsalo na její ceně v Německu i v Česku. V pondělí 22. dubna v odpoledních hodinách cena elektrické energie dle údajů správce energetického trhu OTE ČR klesla hluboko do záporných hodnot. Na vnitrodenním vyrovnávacím trhu se v té době za „zneškodnění“ jedné přebytečné megawatthodiny platilo až 98 eur.

Čtěte také:

Finští zelení: Že jsme začali podporovat jádro? Nesmysl, výstavba reaktorů je fiasko

Němečtí zastánci jádra: Půl bilionu eur je pryč a stále pálíme uhlí

Větrníky kosí hmyz po miliardách. Proti fosilním zdrojům zlomek, tvrdí obhájci turbín

Absurdistán Německo: dvě plynové elektrárny uzavřít, jednu postavit

Česko v reformě energetiky zaostává. Z vyspělých zemí je s Řeckem nejhorší

Německo uvažuje o dani na fosilní paliva. Dopadla by i na domácnosti

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).