Menu Zavřít

Větrníky kosí hmyz po miliardách. Proti fosilním zdrojům zlomek, tvrdí obhájci turbín

26. 3. 2019
Autor: Jens Knappe - 360-berlin.de / Profimedia

Od dubna do října větrné turbíny v Německu zabíjí pět až šest miliard jedinců hmyzu denně. Ročně se má jednat o 1200 tun hmyzu. Ani takové množství nepředstavuje pro hmyz žádnou hrozbu, tvrdí ochránci přírody.

Lopatky rotorů větných turbín mají na svědomí každý den v letní sezóně miliardy usmrcených jedinců hmyzu. Uvedla to analýza německého centra pro letectví a kosmonautiku DLR. Jen na území Německa to je ročně 1200 tun usmrceného hmyzu. Čísla nezpochybňují ani ochránci přírody, varují však před tím, aby větrná energie byla považována za škodlivější pro přírodu, než je spalování fosilních paliv.

„Bylo by přehnané tvrdit, že větrné turbíny představují významnou hrozbu pro populaci hmyzu,“ prohlásil Lars Lachmann z německé organizace Naturschutzbund Deutschland. Jen ptáci během roku sežerou na území Německa 400 tisíc tun hmyzu. K poklesu populace hmyzu přispívá zejména člověk využíváním insekticidů, negativně se na poklesu počtů opylovačů podepisuje i globální změna klimatu.

Autoři studie uvedli, že není možné vyčíslit, jak velký vliv mají generátory na celkovou populaci hmyzu. Každopádně vyházeli z toho, že na konci roku 2017 bylo v Německu 31 tisíc větrníků, které pokrývaly plochu 158 milionů čtverečních metrů. Od dubna do října pak kolem turbín projde 8 milionů kubických kilometrů vzduchu. V jednom kubickém kilometru je devět kilogramů hmyzu. Pět procent z nich ale v blízkosti rotorů nepřežije.


Hluk větrníků škodí zdraví, varuje WHO. Měly by být hlasité jako šepot

Větrná turbína a hladina hluku, ilustrační foto


To znamená, že kvůli větrným turbínám zahyne 1200 tun hmyzu ročně. Odpovídá to denně pěti až šesti miliardám kobylek, vos, včel, cikád a dalších druhů hmyzu během letní sezóny.

Německá asociace pro větrnou energii nicméně metodiku stude zpochybňuje s tím, že se vytváří dojem, jak je tento druh obnovitelné energie pro přírodu škodlivý. „Větrná energie vyrábí elektřinu bez emisí CO2 a dalších skleníkových plynů. Ty jsou přitom považovány za zásadní hrozbu pro populace hmyzu,“ zdůraznil šéf asociace Wolfram Axthelm. Podle něj jsou turbíny řešením problému úbytku hmyzu, nikoliv jeho příčinou.

Již dlouhou dobu odpůrci větrné energie kritizují to, že větrné turbíny zabíjejí ptáky a netopýry. Německému úřadu pro životní prostředí v Braniborsku bylo od roku 2002 nahlášeno usmrcení 3900 ptáků z celého území Německa. Lopatky se točí rychlostí až 400 kilometrů za hodinu. Obětí turbín se stalo také 158 orlů mořských, přitom v Německu žije pouze 800 chovných párů. V EU žije o půl miliardy ptáků méně než před 40 lety. Na vině je ale především intenzivní zemědělství.

BRAND24

Související články:

Vědci radí Trumpovi: Místo zdi postavte na hranici s Mexikem solární a větrné parky

Německá síť nestíhá odebírat proud. Majitelům větrných elektráren za to platí miliardy

Větrné turbíny v Německu, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).