Menu Zavřít

Škodlivost emisí se testovala i na lidech, tvrdí německý deník

29. 1. 2018
Autor: ČTK

Škodlivost automobilových emisí se v minulosti netestovala jen na opicích, ale dokonce i na lidech. Informoval o tom deník Süddeutsche Zeitung, podle něhož testy dělala instituce založená německými automobilkami Volkswagen, BMW a Daimler. Německá vláda, které řada pozorovatelů vyčítá příliš měkký postup vůči automobilkám, dnes testy na lidech a opicích odsoudila.

Na konci minulého týdne se ukázalo, že Evropské výzkumné sdružení pro životní prostředí a zdraví v dopravním sektoru (EUGT), které v roce 2007 založila trojice německých automobilek spolu s firmou Bosch, testovalo škodlivost emisí naftových vozů na opicích. Nyní je zřejmé, že předmětem testů byli také lidé.

Ve zprávě o činnosti sdružení za roky 2012 až 2015 totiž stojí, že EUGT na doporučení své rady „podpořilo krátkodobou inhalační studii oxidu dusičitého u zdravých lidí“. Různé koncentrace oxidu dusičitého (NO2) se pak testovaly na 25 lidech, přičemž nebyla „prokázána žádná reakce na vdechnutý NO2“. Neprokázaly se údajně ani žádné zánětlivé dopady NO2 na dýchací cesty.

Výzkumník Thomas Kraus dnes agentuře DPA řekl, že testy na lidech z roku 2013 nemají žádnou souvislost s dieselovým skandálem. Šlo podle něj tehdy o hraniční hodnoty oxidu dusičitého na pracovišti. Studii ale skutečně financovalo sdružení EUGT, které německá média označují za lobbyistickou organizaci automobilek.

Německá vláda testy ostře kritizovala. Její mluvčí Steffen Seibert na tiskové konferenci v Berlíně prohlásil, že nejsou v žádném případě eticky zdůvodnitelné. Vyvstává podle něj řada otázek, kdo za testy stál. Věc se musí vyšetřit. Žádné pochopení pro podobné testy nemá podle mluvčího ani ministerstvo dopravy, ministerstvo životního prostředí je označilo za neseriózní a troufalé.


Jak reagují české firmy na německé snahy omezit spalovací motory?

Konec spalovacích motorů: domácí firmy jsou ve střehu

 Pistole hadice v palivové nádrži


V době, kdy se testy uskutečnily, už podle Süddeutsche Zeitung nebyla společnost Bosch členem výzkumného sdružení, trojice automobilek však ano. Společnost Daimler výzkum na lidech tvrdě odsoudila a oznámila, že vyšetří, jak k tomu došlo. Postup sdružení EUGT podle firmy odporuje jejím hodnotám a etickým principům. Šéf dozorčí rady Volkswagenu Hans Dieter Pötsch zase prohlásil, že jsou pro něj pokusy zcela nepochopitelné. Automobilka BMW uvedla, že se na studii nepodílela. I tak ale zahájila interní vyšetřování.

Už před několika dny se trojice společností, které v Německu čelí několika aférám a nyní i rostoucímu tlaku politiků, distancovala od testů na opicích.

BRAND24

Současná kauza není jediná, která je pro automobilky problematická. Evropské úřady vyšetřují údajná dlouholetá kartelová ujednání německých automobilek Volkswagen, BMW, Daimler, Audi a Porsche. Magazín Spiegel také informoval, že tyto automobilky čelí i podezření, že se domlouvaly na stejných podmínkách pro nákup oceli, čímž se podle německých úřadů provinily proti hospodářské soutěži.

Přečtěte si také:

Zachraňte děti. V Británii se rozhořel emotivní boj o diesely

Křižáci bojující proti dieselu. Nepohodlná organizace je financována nejen z Bruselu

Psycholog: Panika okolo dieselu prodá lépe jiné věci. Krávy přitom škodí více

Brusel má plné zuby smradlavých měst. Vysvětlovat bude i ministr Brabec


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).