Menu Zavřít

Rusnok vypovídal před poslanci k OKD přes hodinu. Detaily neprozradil

27. 7. 2018
Autor: čtk

Bývalý člen několika vlád a nynější guvernér centrální banky Jiří Rusnok strávil dnes dopoledne před sněmovní komisí k privatizaci těžební společnosti OKD přes hodinu. Co poslancům říkal, nechtěl s ohledem na uzavřené jednání komise prozradit. Po Rusnokovi předstoupil před členy komise další bývalý ministr Miroslav Grégr.

Rusnok jen uvedl, že poslanci se ho ptali na to, na co se ptát mají. „To je jejich role. Detaily vám sdělovat nemůžu, protože je to uzavřené. Ptali se mě na to, co si pamatuju a já sem jim řekl, co si pamatuju. Co si nepamatuju, jsem jim neřekl. Tím to skončilo,“ řekl.

Po Rusnokovi předstoupil před členy komise další bývalý ministr Miroslav Grégr. Vypovídal zhruba stejnou dobu jako Rusnok, dolní komoru opustil bočním vchodem a novinářů se vyhnul.

Rusnok byl přes rok ministrem financí v kabinetu Miloše Zemana a následně necelý rok ministrem průmyslu a obchodu ve vládě Vladimíra Špidly. Později byl Rusnok premiérem úřednického kabinetu a nyní je guvernérem České národní banky. Grégr řídil ministerstvo průmyslu a obchodu v Zemanově kabinetu.

Zřejmě nejočekávanější bude slyšení někdejšího premiéra Bohuslava Sobotka (ČSSD). Sobotka bývá kvůli prodeji minoritního podílu státu v OKD v roce 2004 firmě Karbon Invest Viktora Koláčka a Petra Otavy terčem kritiky. Celá důlní společnost pak přešla do rukou skupiny finančníka Zdeňka Bakaly. Před dvěma roky skočila společnost OKD v insolvenci. Akcie nástupnické společnosti následně převzala státem vlastněná společnost Prisko.


Čtěte více o dalších výpovědích před komisí:

Pecina: Prodej OKD vypadá z nynějšího pohledu hrůzostrašně

Exministr Urban: Vláda o privatizaci OKD rozhodovala jako celek

Milan Urban


Sobotka pochybení při prodeji menšinového státního podílu v OKD opakovaně odmítá. Před soudem jako svědek loni uvedl, že kvůli privatizaci by měl být psouzen ten, kdo rozhodl o tom, že stát v OKD přišel o majoritu. Stalo se tak ve druhé polovině 90. let. Souzeni by měli být podle Sobotky také lidé, kteří z firmy po roce 2004 vyvedli obrovské peníze. Privatizaci menšinového podílu hájil například tím, že se prodal za nejvyšší nabízenou cenu.

Cena podílu činila 4,1 miliardy korun. Podle žalobce ale byla nejméně 9,8 miliardy, při prodeji tedy vznikla škoda přes 5,7 miliardy korun. Soud začátkem května nepravomocně osvobodil znalce Rudolfa Douchu, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu v OKD. Osvobodil i oba bývalé místopředsedy Fondu národního majetku (FNM) Pavla Kutu a Jana Škurka, kteří měli privatizaci na starosti. Podle soudu nebylo prokázáno, že je skutek trestným činem. Státní zástupce se proti tomu ale odvolal.

Členové komise mají prověřit převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004. Komise se zaměřuje také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat. Předmětem poslaneckého zkoumání je také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD a odpovědnosti státních úřadů a osob. Výsledky má komise předložit plénu do deseti měsíců od založení, tedy v polovině října.

Bakalův recept na zbohatnutí: levně koupit, vysát, zmizet

Zdeněk Bakala

BRAND24

Čtěte také:

Pecina: Prodej OKD vypadá z nynějšího pohledu hrůzostrašně

Bakalova šachta ožívá. Polský důl Dębieńsko restartují Australané

Vyšší, než se čekalo. Náklady na útlum dolů OKD se odhadují na 6,6 miliardy

Bakalův švindl aneb Staré pověsti privatizační

Dlouhé stíny v OKD

Makrooko Miroslava Zámečníka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).