Menu Zavřít

Německo má problém s pravicovým extremismem, varuje ministr zahraničí Maas

22. 6. 2019
Autor: čtk

Německo má podle ministra zahraničí Heika Maase problém s pravicovým terorismem, který v posledních letech přehlíželo. V úvodníku, který napsal pro dnešní vydání nejčtenějšího deníku Bild, reaguje nejen na vraždu vysoce postaveného politika ze spolkové země Hesenska, z níž je podezřelý pravicový extremista. Kancléřka Angela Merkelová slíbila, že úřady budou proti neonacistům se sklony k násilí bojovat „bez jakýchkoliv tabu“.

„Osmdesát let od začátku druhé světové války se politici znovu stali oběťmi pravicových extremistů. Kvůli svému přesvědčení. Kvůli tomu, co pro zemi dělají,“ napsal šéf německé diplomacie ze sociální demokracie, která vládne s křesťanskými demokraty kancléřky Merkelové.

„Demokracie umírá kvůli lhostejnosti,“ varuje Maas. Tvrdí, že Německo dlouho před pravicovým extremismem zavíralo oči. Dělo se to i přes sérii vražd, jež měla v minulém desetiletí na svědomí skupina Nacionálněsocialistické podzemí (NSU), nebo navzdory tomu, že se cílem atentátu stala primátorka Kolína nad Rýnem Henriette Rekerová a starosta západoněmecké obce Altena Andreas Hollstein. V obou případech byl důvodem útoku nesouhlas s otevřeným přístupem těchto politiků vůči migrantům. Po vraždě hesenského politika Waltera Lübckeho, který byl rovněž považovaný za vstřícného vůči migrantům, dostala Rekerová i jiní politici výhrůžky smrtí.

„Německo má problém s terorismem,“ varuje Maas s tím, že přehlížet ho může mít smrtelné následky. „Musíme pravicový terorismus jako takový konečně nazvat,“ vyzývá Maas. Příliš často se v případech o útocích pravicových radikálů mluví jako o „ojedinělých případech“ nebo o „jednání v amoku“, tvrdí Maas. „Terorismus je terorismus a na tom se nedá nic relativizovat,“ uvedl.


Přečtěte si rozhovor:

Zabezpečení státu je tragické, varuje expert na kyberbezpečnost Půlpán


Němci by podle Maase měli ukázat, že jsou více než pravicoví radikálové, antisemité nebo ti, kteří ostatní rozdělují. „Možná naše země potřebuje nejen (proekologické) ´Pátky pro budoucnost´, které mobilizovaly tolik lidí, ale i čtvrtek pro demokracii,“ uvádí německý ministr zahraničí.

K vraždě Waltera Lübckeho, který stál v čele regionální správy v severní části Hesenska, Merkelová řekla, že je to „nejen strašný čin, ale i velká výzva, abychom se na všech úrovních ještě jednou snažili zjistit, kde se objevují pravicově-extremistické tendence a agitace“.

Policie před týdnem zadržela 45letého Stephana E., člena krajně pravicové scény, který je podezřelý, že Lübckeho 2. června zastřelil na terase jeho domu nedaleko Kasselu.

V tomto severohesenském městě dnes přišlo asi 1200 lidí na demonstraci proti pravicovému extremismu a násilí. „Už zase je to Kassel,“ zní motto shromáždění. Jde o narážku na to, že zde NSU v roce 2006 zavraždila Halita Yozgata, který se stal devátou a poslední obětí vražedné série, již měla na svědomí tato neonacistická teroristická skupina.

Čtěte také:

Zpráva o extremismu: v šíření rasové a náboženské nenávisti dominuje SPD

Za podporu uprchlíků e-mail „od Hitlera“. Šéf Siemensu čelí výhrůžkám neonacistů

Kauza skvělého úspěchu. Huawei je bezpečnostní hrozba prvního kalibru

BRAND24

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

Nejnebezpečnější lidé na internetu: Trump, Putin, Zuckerberg

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).