Menu Zavřít

Následky exploze rakety v Rusku: úřady odvolaly doporučení evakuovat blízkou ves

14. 8. 2019
Autor: čtk

Ruské úřady odvolaly doporučení, aby obyvatelé vesnice Ňonoksa u Severodvinska opustili obec kvůli pracím po nepovedené zkoušce rakety s jaderným zařízením na blízké střelnici vojenského námořnictva. Změnu vysvětlily tím, že vojáci plánovanou činnost odložili. Test provázený explozí minulý týden přechodně způsobil prudký nárůst radiace.

Ruská státní meteorologická služba uvedla, že úrovně radiace v Severodvinsku minulý čtvrtek krátkodobě stoupla až šestnáctinásobně poté, co podle ministerstva obrany došlo k výbuchu během zkoušky raketového motoru na mořské plošině.

„Dostali jsme oznámení o plánovaných aktivitách vojenských úřadů. Obyvatelé Ňonoksy byli proto požádáni, aby opustili území vesnice od 14. srpna,“ uvedla radnice v Severodvinsku. Podle agentury TASS jde o běžnou praxi. Vojáci prý podobná doporučení vydávali i dříve.

V médiích se také objevily zprávy, že v oblastní nemocnici v Archangelsku, kde se léčili zranění po výbuchu, zapečetili vše, čeho se dotkli, a lékaři museli podepsat závazek o mlčenlivosti. Zdravotníci, kteří minulý týden léčili zraněné z výbuchu, byli podle agentury Reuters posláni do Moskvy k lékařskému vyšetření.

Ruské úřady nepodaly žádné oficiální vysvětlení, proč výbuch způsobil zvýšení radiace. Zatímco ministerstvo obrany žádné další podrobnosti nesdělilo, na sociálních sítích se objevily zprávy o zraněných, údajně hospitalizovaných až v Moskvě kvůli ozáření. V zóně výbuchu prý pracují specialisté na sběr radioaktivního odpadu. Informace se odvolávají na zprávy investigativního internetového média Baza, z jiných zdrojů je nelze ověřit.


Generál Pavel varuje: Aktivity Ruska jsou pro Česko větší hrozba než terorismus

 Petr Pavel


Ruská jaderná agentura Rosatom minulý týden s jednodenním zpožděním oznámila, že při testu zahynulo i pět jejích pracovníků, kteří „měli na starosti práce související s radioizotopovým zdrojem energie v raketě“. Zpoždění vysvětlila tím, že výbuch srazil experty z mořské plošiny a pak se po nich pátralo tak dlouho, dokud byla naděje, že jsou naživu. Dodala, že při testech nastal souběh několika faktorů, „což se při zkouškách nových technologií stává často“, ale že si pracovníci byli rizika vědomi a Rosatom se postará o jejich rodiny.

Úřady po výbuchu uzavřely také část Dvinského zálivu, údajně jako preventivní opatření kvůli místnímu rybolovu, protože do těchto vod se mohlo dostat vysoce toxické raketové palivo.

Přečtěte si také:

„Únava z prezidenta“. Důvěra Rusů v Putina klesla nejníže za posledních 13 let

Svět podle Trumpa: americký prezident nesnáší závazky a nerad se dvoří

Balistické zkoušky KLDR prý dohodu s USA neporušují. Kim mě nechce zklamat, tvrdí Trump

BRAND24

Rychlá reakce na konec smlouvy INF: Pentagon chce v Asii rozmístit rakety

Američtí experti: Exploze ruské rakety může souviset s jadernou střelou

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).