Menu Zavřít

Mobily nechte doma. Německo varuje úředníky, kteří se chystají na fotbal do Ruska

5. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Ministerstvo vnitra německé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko radí státním úředníkům, kteří se chystají na světový fotbalový šampionát do Ruska, aby nechali své mobilní telefony doma. Obává se špionáže a krádeže osobních dat. Ta už však Rusové sbírají rafinovanější cestou: skrze fanouškovské průkazy.

Ministerstvo vnitra nejlidnatější německé spolkové země rozeslalo úředníkům bezpečnostní nótu, ve které je upozorňuje, že by se mohli stát cílem špionáže ze strany ruských úřadů. Doporučilo jim proto nebrat si s sebou do Ruska osobní telefony, ale spolehnout se na záložní přístroje, které by v ideálním případě ani neměly mít přístup k internetu.

Návštěvníci mistrovství světa z německého státního sektoru by si měli dát pozor například i na to, aby v telefonu neměli žádné obchodní či pracovní kontakty.

Důvodem ke zvýšené opatrnosti jsou podle ministerstva dřívější incidenty, ke kterým docházelo v Turecku a právě Rusku. Řada návštěvníků zažila podezřelé chování místních úřadů. Bez vysvětlení jim byl zabaven mobilní telefon, který dostali zpět až po určité době a navíc bylo patrné, že se do něj někdo díval.

Rusko je v Německu zařazeno na listinu třiceti rizikových zemí. Někteří úředníci dokonce musejí informovat své nadřízené, když do země chtějí vycestovat.


Jak vydělat na šampionátu? Ruské restaurace sází na falešné recenze

 Odpočítávání. Fotbalové mistrovství světa v Rusku začne v polovině června


Ruští pořadatelé sportovní události roku však už vymysleli cestu, jak se k osobním údajům návštěvníků dostat jednoduše a s jejich souhlasem. Přišli totiž s konceptem tzv. fan ID, tedy průkazu fanouška.

Fanouškovský průkaz přináší návštěvníkům několik výhod. Zajišťuje jim například vlaky zdarma pro cestování mezi pořadatelskými městy, veřejnou dopravu v den utkání a také slouží jako náhrada víza. Zároveň ale po nich žádá podrobné osobní informace. Kromě jména i datum narození, číslo jiného osobního dokladu, fotografii, telefonní číslo, e-mailovou adresu a bydliště. Rusové už si tento průkaz vyzkoušeli loni na Konfederačním poháru, který bývá považován za „zátěžovou zkoušku“ pro pořadatele mistrovství světa.

Vestfálské ministerstvo vnitra svým zaměstnancům výslovně nezakázalo se o tento průkaz ucházet, v žádosti však nesmějí uvést žádné pracovní informace (e-mail nebo adresu zaměstnání).

BRAND24

Mistrovství světa v Rusku začíná v polovině června a potrvá měsíc. Pořadatelé před jeho začátkem řešili například problémy s dostavbou stadionů či sháněním sponzorů. Několik zúčastněných států dokonce kvůli politice Vladimira Putina či otrávení bývalého agenta Sergeje Skripala zvažovalo bojkot šampionátu.

Dále čtěte:

Další fotbalový skandál? FIFA přijde o sedm miliard, když nepřidělí šampionát USA

Na fotbale nevyděláte, varuje čínské investory nejbohatší z nich

Světový fotbal nemůže sehnat sponzory. Hlásí se jen Číňané

Letenka za dvě koruny: Aeroflot láká ruské fotbalové fanoušky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).