Menu Zavřít

Lesy ČR podaly dovolání proti restitučnímu nároku rodu Walderode

16. 9. 2019
Autor: Tomáš Novák/Euro

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) podal dovolání k Nejvyššímu soudu v kauze, v níž hradecký krajský soud potvrdil rodu Walderode restituční nárok například na lesy a další pozemky. Dovolání Lesy ČR podaly proti červnovému rozsudku Krajského soudu v Hradci Králové prostřednictvím Okresního soudu v Semilech. Podání dovolání chystají také město Turnov a Národní památkový ústav.

Restituční spor v případě majetku Lesů ČR se týká asi 165 hektarů pozemků v hodnotě kolem 30 milionů korun. Dovolání Lesy ČR podle mluvčí podaly proto, že nesouhlasí s právním posouzením a výkladem oprávněnosti žadatele o restituci odvolacím soudem. Podnik tím také naplňuje své poslání, tedy řádné obhospodařování majetku ve vlastnictví státu, jeho zachování, zušlechťování a rozvoj.

Odvolací soud v Hradci Králové v červnu potvrdil restituční nárok rodu Walderode na vydání panství na Turnovsku. Ve sporu jde o zámek Hrubý Rohozec, lesy a pozemky. U Turnova například vznáší dědička nárok na 300 hektarů lesa. Rod se majetku domáhá od roku 1992.

Právní zástupce rodu Walderode Roman Heyduk nedávno řekl, že dovolání protistran očekával. O hodně podle něj jde hlavně Turnovu. „Město Turnov bude bojovat jako lev, protože v momentě, kdy to pravomocně skončí, všechny firmy, které to (pozemky od města) nakoupily, o ně přijdou. A budou chtít zpět kupní ceny včetně úroků a tak dále,“ řekl Heyduk.


Euforie ČSSD je předčasná, vzkazují dědicové právníka Altnera. Chystají se na další dokazování


O tom, že Karel des Fours Walderode je oprávněnou osobou a na majetek zkonfiskovaný Benešovými dekrety má nárok, rozhodl v září 2017 Okresní soud v Semilech. Státní instituce a další subjekty se odvolaly ke Krajskému soudu v Hradci Králové, který v červnu rozsudek okresního soudu potvrdil. Rozhodnutí, že Walderode je oprávněnou osobou, nabylo verdiktem krajského soudu právní moci, žalovaní mohou podat už jen dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně.

Věc se po pravomocném rozhodnutí nyní vrací semilskému soudu, který bude projednávat vrácení jednotlivých majetků a pozemků. Těch je asi 1400. Okresní soud v Semilech by měl u jednotlivých věcí zkoumat, jaký je jejich současný stav a zda jsou dány předpoklady pro jejich vydání žalobkyni.

Vydání rodového panství v hodnotě kolem tří miliard korun se domáhá vdova po Karlovi des Fours Walderode Johanna Kammerlanderová. Walderode přišel o majetek jako Němec na základě Benešových dekretů a spor se týkal i toho, zda se za druhé světové války proti československému státu neprovinil. Legitimitu nároku rodu Walderode založil semilský soud na tom, že Karlu Walderode bylo české občanství po válce v roce 1947 vráceno.

Čtěte také:

Esej: Ústavní hra o devět miliard

BRAND24

Pohrobek restitucí. Stát řeší, co s nevrácenými kaucemi bývalých JZD

Vracení zkonfiskovaného majetku? Chceme se domluvit, říká lichtenštejnský princ Alois

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).