Menu Zavřít

Pohrobek restitucí. Stát řeší, co s nevrácenými kaucemi bývalých JZD

29. 1. 2019
Autor: Archiv MF

Ministerstvo zemědělství navrhuje převést do státního rozpočtu zhruba 2,5 milionu korun. Je o peníze dočasně vybrané od zemědělských družstev, jejichž vedení kdysi blokovalo vrácení ukradeného majetku.

I třicet let po pádu komunistického režimu na stát stále dopadají následky nápravy majetkových vztahů. To se netýká jen aktuálních církevních restitucí. Ministerstvo zemědělství v současnosti řeší, jak naložit s 2,5 miliony korun na účtu Státního pozemkového úřadu.

Jde o kauce, které stát od roku 1993 zadržoval některým bývalým JZD. Navzdory platným zákonům o navrácení majetku ukradeného komunisty totiž funkcionáři družstev různými obstrukcemi zdržovali převod půdy oprávněným vlastníkům. Kauce ve výši hodnoty majetku určeného k navrácení je měly přinutit k jednání.

Ve své době šlo o ožehavé téma, proti kterému brojili nejen komunisté, ale i pravicové strany. Ve své podstatě totiž zavádělo duplicitní trest pro ty, kteří objektivně zákon porušovali, a poukazovalo tak na neschopnost státu vymáhat dodržování zákonů a napravit bývalé křivdy.


Čtěte komentář k církevním restitucím:

Nejen chybná, ale hlavně hloupá levicová politika

 Páral


Ani po šestadvaceti letech se však nepodařilo vše vyřešit a kauce vrátit. Podle údajů ministerstva stát stále zadržuje 49 kaucí celkem 43 zemědělských subjektů. Drtivá většina z nich dnes už neexistuje, další prochází konkurzem či likvidací. V jednom případě se také nepodařilo plátce vůbec najít.

Osud těchto prostředků má definitivně vyřešit navrhovaná novela zákona o Státním pozemkovém úřadu. „Novelou zákona by mělo dojít k zavedení postupu, na jehož základě bude možné převést uložené kauce dnes již neexistujících či nezjistitelných právních subjektů bez nástupců jako příjem do státního rozpočtu,“ uvádí důvodová zpráva.

BRAND24

Pouze v pěti případech jsou společnosti či družstva stále aktivní a na účtu SPÚ jim leží celkem přes 94 tisíc korun. V případě, že důvody pro zadržování peněz pominuly, měly by obecní úřady rozhodnout jejich vrácení.

Dále čtěte:

Kristovi hospodáři: církev zhodnocuje znovunabytý majetek

Komu patří Česko? Církve získaly v rámci restitucí přes 116 tisíc hektarů

Stanislav Přibyl: Restituce nejsou dar, jejich zdanění je nesmysl

Novela o zdanění církevních restitucí narušuje ústavnost a právní jistotu, tvrdí Duka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).