Menu Zavřít

Kauza Rittiga a Nečasové se komplikuje. Přebírá ji nový soudce

2. 1. 2019
Autor: čtk

Hlavní líčení v kauze údajného vyzrazení utajované zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) postihly komplikace. Dosavadní předseda senátu Petr Novák odešel ke konci loňského roku do důchodu, a o případu tak nestihl rozhodnout. Kauzu, v níž čelí obžalobě podnikatel Ivo Rittig nebo manželka někdejšího premiéra Jana Nečasová, proto bude muset projednat nový soudce.

Soudcovská funkce zaniká mimo jiné s koncem kalendářního roku, v němž soudce dovrší věk 70 let, což byl loni i Novákův případ. Kauzu vyzrazení zprávy BIS, kterou mu po zrušení prvního rozsudku vrátil vrchní soud, chtěl odcházející soudce projednat 27. prosince. Nařízený termín však na poslední chvíli zrušil s odůvodněním, že se soudu nepodařilo včas zaslat obsílku obžalované Nečasové.

„Kauzy, které předseda senátu Novák nestihl dokončit, si rozdělí ostatní trestní soudci podle rozvrhu práce,“ vysvětlila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Který z Novákových kolegů dostane na stůl případ Rittiga a Nečasové, zatím nekonkretizovala.

Trestní řád s možností změny složení soudního senátu počítá. Stanoví, že jestliže s tím souhlasí státní zástupce i obviněný, přečte nový soudce „podstatný obsah“ protokolu o hlavním líčení včetně v něm provedených důkazů a poté může v procesu pokračovat dál. Pokud by ovšem některá ze stran s tímto postupem nesouhlasila, muselo by být celé hlavní líčení provedeno znovu - v tomto případě tedy včetně opětovného přehrání všech odposlechů Rittiga z hotelu Ventana.


Přečtěte rozhovor s nejvyšším státním zástupcem:

Pavel Zeman: Odvolat mě můžou ze dne na den

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman


Obžaloba tvrdí, že Rittig se v roce 2012 dověděl od šéfky premiérova kabinetu Nečasové a tehdejšího ministra zemědělství Petra Bendla, že premiér Petr Nečas (ODS) dostal utajený materiál. Lobbista dovodil, že se týká právě jeho, a proto poslal svého právníka na schůzku s Nečasovou, která právníkovi podle obžaloby obsah zprávy sdělila. Rittig pak údajně mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány, státní instituce a společnosti s majetkovou účastí státu. Obžalovaní vinu odmítají.

V lednu 2017 Novák původně uložil Nečasové podmíněný trest v délce 1,5 roku, Rittigovi a jeho právníkovi Davidu Michalovi pak devítiměsíční podmínku. Posledního stíhaného, Rittigova obchodního partnera a bývalého poradce ministra zemědělství Tomáše Jindru, obžaloby zprostil. Soudce tehdy uvedl, že Nečasová se k obsahu zprávy prokazatelně dostala a jednala o něm s Michalem.

Vrchní soud však verdikt následně zrušil s tím, že Novákův senát se nevypořádal se všemi okolnostmi případu a že bude napříště mimo jiné muset řešit, zda je vůbec přípustný stěžejní důkaz obžaloby - tedy Rittigův odposlech. Závěry i postup vrchního soudu pokládal za nezákonné tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který podal v neprospěch obžalovaných stížnost. Nejvyšší soud ji však loni v září zamítl.

BRAND24

Nečasová i Rittig jsou obviněni také v dalších kauzách. Někdejší vysoká úřednice je souzena v případu tzv. trafik pro poslance ODS a za krácení daní z luxusních darů. Kvůli údajnému zneužití Vojenského zpravodajství byla nepravomocně potrestána dvouletou podmínkou a pětiletým zákazem činnosti ve vedoucích funkcích státní správy. Rittig je obžalován v souvislosti s tunelováním firmy Oleo Chemical a v případu jízdenek pro pražský dopravní podnik. V kauze Oleo byl obžaloby nepravomocně zproštěn.

Přečtěte si také:

Rittig má v kauze Oleo Chemical klid. Soud lobbistu zprostil viny

Soud očistil policistu, který šel na řidiče s pistolí v ruce

Bývalý šéf Homolky Dbalý manipuloval zakázky. Soud mu uložil 9 let a propadnutí majetku

Soudce Knotek dostal za korupci přísnější trest. Na tři roky a tři měsíce musí do vězení

Rittig má v kauze Oleo Chemical klid. Soud lobbistu zprostil viny

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).