Menu Zavřít

Naháči v britském parlamentu: Důležitější než brexit je záchrana planety

2. 4. 2019
Autor: Extinction Rebellion

Aktivisté skupiny Extinction Rebellion se svlékli na galerii britského parlamentu do spodního prádla, aby upozornili na problematiku změny klimatu a vymírání živočišných druhů. Jedním z požadavků skupiny je, aby britská vláda snížila produkci skleníkových plynů do roku 2025 na nulu.

Téměř nahé pozadí ukazovali aktivisté z galerie pro hosty na britské poslance, kteří debatovali o brexitu. Chtěli tím upozornit na zranitelnost přírody v důsledku klimatických změn. Organizace Extinction Rebellion prohlašuje, že je daleko důležitější, aby britská vláda a parlament přijaly důrazné kroky k ochraně klimatu, než aby poslanci řešili obchod království z Evropské unie. Celá společnost má podle nich snížit emise skleníkových plynů do roku 2025 na nulu.

Britští zákonodárci reagovali na aktivisty pouze sarkastickými poznámkami během debaty o odchodu Británie z bruselského svazku. Dvanáct aktivistů bylo vyvedeno policií a zadrženo kvůli pobuřování veřejnosti.

Tweet konzervativního poslance Jamese Heappeyho:

„Jedná se o naléhavou situaci. Není to brexit, ale klima a ekologie,“ tvrdí mluvčí organizace, jež se inspirovala aktivismem sufražetek, které se v britském parlamentu přivazovaly v roce 1909 k sochám. Svlékáním chtěli aktivisté ukázat na zranitelnost přírody a celého ekosystému planety.

„Jsme nuceni jednat tímto způsobem, protože nejnaléhavější otázka naší doby je ignorována naší vládou a sdělovacími prostředky,“ tvrdí jeden z členů hnutí Mark Øvland.

Pondělní protest na zasklené galerii parlamentu má být pouhou předehrou k plánované mezinárodní demonstraci v Londýně a dalších městech 27 zemí, která má začít 15. dubna. Aktivisté chtějí v centru hlavního města Británie plně blokovat provoz po několik dní. Příznivcům doporučují, aby si na demonstraci vzali dva týdny volna.

BRAND24

Dále čtěte:

Česko v reformě energetiky zaostává. Z vyspělých zemí je s Řeckem nejhorší

Klima je důležitější než břidlicový boom. Soud zatrhl Trumpovi stovky vrtů

Větrníky kosí hmyz po miliardách. Proti fosilním zdrojům zlomek, tvrdí obhájci turbín

Umělé ochlazení Země může fungovat, tvrdí američtí geoinženýři

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).