Menu Zavřít

Bezpečnostní riziko: dvě pětiny uživatelů používají zastaralý operační systém

29. 8. 2019
Autor: Archiv MF

Zhruba dvě třetiny uživatelů i firem využívá v počítačích operační systémy, kterým již výrobce nezajišťuje technickou podporu, nebo jim brzy skončí. Patří mezi ně například Windows XP nebo Windows 7, kterých je zhruba stejně jako novějších Windows 10. Konec životního cyklu operačního systému ve většině případů znamená, že k němu již nejsou vydávány další aktualizace. Útočníci tak mohou v těchto systémech najít dříve neznámé zranitelnosti.

Na zastaralé operační systémy stále spoléhá 40 procent velmi malých a 48 procent malých a středních firem. Zhruba dvě procenta spotřebitelů a jedno procento velmi malých firem využívá například Windows XP, tedy operační systém, který není podporován více než deset let. Kolem jednoho procenta funguje na Windows Vista s ukončenou podporou před sedmi lety. Uvedla to dnes společnost Kaspersky Lab.

Windows 7 zůstávají i nadále oblíbenou volbou pro spotřebitele i firmy, a to navzdory skutečnosti, že rozšířená podpora pro ně skončí v lednu 2020. Populární „sedmičky“ stále využívá 38 procent spotřebitelů a velmi malých firem a 47 procent malých a středních podniků. To je zhruba stejně, jako je podíl novějších Windows 10.

Aktualizujete svůj operační systém pravidelně?

„Rozšířené užívání Windows 7 je vzhledem ke skutečnosti, že do konce podpory zbývá méně než šest měsíců, znepokojivé. Důvody pro toto zaostávání se různí - od závislosti na nainstalovaném softwaru, který může být nepoužitelný s novějšími OS, přes ekonomické důvody, až dokonce po prostý návyk. V každém případě představuje zastaralý OS bez bezpečnostních záplat kybernetické rizik,“ uvedl Alexej Pankratov z Kaspersky.

Pro účinnou ochranu před novými hrozbami doporučuje Kaspersky firmám a spotřebitelům používat aktualizované verze OS se zapnutou možností automatické aktualizace. Pokud není možné aktualizovat OS na úroveň nejnovější verze, měly by organizace zahrnout aspekt rizika útoku do svých modelů hrozeb a reagovat na ni pomocí inteligentního oddělování zranitelných uzlů od zbytků sítě, a to společně s dalšími opatřeními.

Přečtěte si: Podvody, pornografie, praní špinavých peněz. Kyberkriminalita v Česku opět vzrostla

Končící šéf Avastu Steckler: Hrozba Huawei se projeví v krizi

 Vince Steckler

Dále čtěte:

Avastu se daří. Čtvrtletní provozní zisk vzrostl na 2,7 miliardy korun

Zabezpečení státu je tragické, varuje expert na kyberbezpečnost Půlpán

BRAND24

Zpráva o extremismu: v šíření rasové a náboženské nenávisti dominuje SPD

Za podporu uprchlíků e-mail „od Hitlera“. Šéf Siemensu čelí výhrůžkám neonacistů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).