Menu Zavřít

Neobydlených bytů v Praze je 46 tisíc. Skutečný počet může být nižší, tvrdí expert

20. 10. 2019
Autor: čtk

Podíl neobydlených bytů na celkovém bytovém fondu v Praze jsou nižší jednotky procent. Vyplývá to ze studie poradenské firmy KPMG. Podle posledních dostupných údajů je v hlavním městě 46 tisíc neobydlených bytů, bytový fond tvoří zhruba 600 tisíc bytů. Jak uvedl odborník na nemovitosti v KPMG Pavel Dolák, počet skutečně prázdných bytů je menší.

„Problematické jsou jak samotná definice neobydleného bytu, tak zjištění jejich počtu. Existuje řada příčin, proč se byty momentálně nevyužívají k bydlení. Jednak slouží k jiným účelům, například jako kanceláře, obchody, ordinace, studia nebo sklady. Další byty se rekonstruují nebo krátkodobě pronajímají, například přes Airbnb,“ uvedl Dolák.

Speciální kategorií je podle něj skupina bytů, které jejich majitelé dlouhodobě pronajímají a příjmy z těchto pronájmů nezdaňují. „Tyto byty se formálně tváří jako neobydlené. Mezi další důvody patří například i to, že si byt drží lidé, kteří se odstěhují mimo Prahu. Pokud zvážíme tyto faktory, je skutečně prázdných a nevyužívaných bytů v porovnání s celkovým bytovým fondem relativně málo,“ doplnil Dolák.

Jak by měla česká vláda řešit bytovou krizi?

Podle něj se za posledních 20 let nájemní trh v Praze zkultivoval, vzrostla i kvalita služeb, které poskytují realitní kanceláře při zprostředkování nájmů. „Na pražském nemovitostním trhu se etablovala řada společností schopných nabídnout i zahraničnímu investorovi komplexní správu jeho investičního bytu. Od zajištění pronájmu, včetně ověření bonity nájemníka, správy a technické služby bytu až po vyřízení všech administrativních náležitostí,“ sdělil Dolák.


Uvažujete o hypotéce? Spočítejte si její výši v kalkulačce


V poslední době se objevily návrhy některých politiků na dodatečné zdanění neobydlených bytů. Piráti dokonce uvažovali o kontrole elektroměrů, kde by se podle spotřeby elektřiny zjistilo, zda v bytě někdo opravdu bydlí.

Podle Doláka je otázkou, zda by toto dodatečné zdanění bylo dostatečným impulzem k jejich pronájmu. „Je potřeba zohlednit, že část těchto neobydlených bytů vlastní majetní domácí i zahraniční investoři. Další otázkou je, zda toto administrativní opatření donutí majitele bytů, které nyní slouží jako kanceláře, k pronájmu těchto bytů na bydlení a vypovězení dlouhodobých smluv. Existuje také riziko obcházení tohoto zdanění a vznik administrativní zátěže spojené s výběrem této daně,“ uvedl dále Dolák.

Téma neobydlených bytů by podle něj mimo jiné vzbudit otázky, zda byly splněny všechny zákonné podmínky, když se v prostorách zkolaudovaných jako byty provozují ordinace nebo kanceláře.

Dřívější analýza pražského magistrátu se zabývala obsazeností obecních bytů. Ke konci letošního března jich bylo volných téměř 2000, z toho 700 jich vlastní magistrát. V Praze bylo tehdy podle analýzy 31 180 obecních bytů, tedy zhruba pětina celkového bytového fondu.

Čtěte také:

Hypoteční zádrhel: předčasné splácení úvěrů banky připraví o miliardy

Cena za úspěch. Pražské nemovitosti se stávají trofejními aktivy

Praha odebere městské byty soudcům a státním zástupcům. Pronajme je sociálně slabým

Hypotéku má každý pátý Čech, ukazuje průzkum. Uvažuje o ni deset procent lidí

BRAND24

Studie: Bydlení v Česku mírně zlevní, problémy s dostupností ale budou pokračovat

Byty v Česku jsou předražené. Brusel varuje před realitní bublinou

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).