Menu Zavřít

Zemědělský fond stopne vyplácení dotací Agrofertu a Tomanovým podnikům

6. 6. 2019
Autor: čtk

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) nebude proplácet dotace holdingu Agrofert od února 2017, kdy je premiér Andrej Babiš vložil do svěřenských fondů. Od té doby proplatil projekty za 63 milionů korun. Stejný způsob zvolí i u podniků rodiny ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD), a to od 2. srpna 2018. Řekl to ředitel SZIF Martin Šebestyán. Jde podle něj o opatření z důvodu předběžné opatrnosti k auditní zprávě Evropské komise.

Ministr Toman odmítl, že by se předběžná auditní zpráva EK týkala jeho střetu zájmů kvůli projektům firmy Agrotrade. To samé konstatoval i Šebestyán. „Ve zprávě není explicitně konstatován střet zájmů pana ministra Tomana,“ řekl Šebestyán. Česko bylo podle něj požádáno, aby vysvětlilo a doložilo postupy. Tomanův střet zájmů se podle médií a opozice mohl týkat společnosti Agrotrade, kterou z 80 procent vlastní ministrův otec Miroslav Toman starší. Podnik vede ministrův bratr Zdeněk. Firma dostala zhruba dvoumilionovou dotaci pro dceřinou drůbežářskou firmu Xaverov. Zpráva ale podle Tomana tuto dotaci neřeší.

Podobných auditů je na ministerstvu zemědělství pět až sedm ročně. „Nicméně takovýto náhled považuji za útok na české zemědělství,“ uvedl Toman. Proto chce, aby české úřady udělaly důkladnou analýzu, aby české zemědělství nebylo poškozeno jako celek.

Šebestyán dodal, že fond od roku 2013 řešil zhruba 45 auditů na společnou zemědělskou politiku, což je asi sedm až osm auditů na rok. Ročně proplácí kolem 40 miliard korun. Část peněz, které musel EU za nesprávné postupy vracet, byla v řádu promile. Podle šéfa fondu musí nejdřív zaznít finální závěr šetření a poté se uvidí, jaký bude osud 63 milionů korun. Pokud je EK vyloučí z financování, je fond oprávněn je po firmě vymáhat. Možností je smírčí řízení, případně soudní pře, dodal.

Měl by Andrej Babiš kvůli auditu Evropské komise odejít z politiky?

Z fondu bylo Agrofertu od roku 2012 do letošního dubna vyplaceno zhruba 6,52 miliardy korun. První předběžnou zprávu zveřejnila média minulý pátek, podle ní má Babiš na Agrofert dál vliv a současně jako předseda vlády ovlivňuje i použití unijních peněz. Česku podle ní hrozí, že by mohlo vracet do rozpočtu EU kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

Holding vnímá oba návrhy auditů EK jako velmi pochybné a neprofesionální. Unijní auditoři se v jeho firmách nebyli podívat a holding neměl možnost se vyjádřit, uvedl dnes pro ČTK tiskový mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. „Pokud místopředseda Evropské komise tvrdí, že provedli inspekční šetření přímo na místě, není to pravda,“ reagoval. Skupina je připravena vše vysvětlit a zastavení proplácení dotací bere na vědomí.

EK také požaduje seznam projektů Agrofertu z dotačního Programu rozvoje venkova, aby Česká republika zamezila možnému střetu zájmů. Návrh auditu ale podle Tomana odkazuje na paragrafy, které v legislativě neexistují. Jsou tam podle něj i chyby. Ministr to považuje za slabinu, celý text zprávy to podle něj činí nedůvěryhodným. Ministerstvo ji nezveřejní, stejně jako EK. První bilaterální jednání mezi českými úřady a DG Agri, ředitelstvím pro zemědělství a rozvoj venkova, navrhuje EK na 28. ledna 2020. Podle Šebestyána je to standardní postup - šest měsíců po obdržení české verze zprávy.

Nejnovější návrh auditu má podle ředitele fondu tři hlavní části, v první se řeší střet zájmů premiéra Babiše a Agrofertu. Ministerstvo již vyčíslilo 12 projektů v hodnotě 63 milionů korun, jichž se to týká, podle Šebestyána jde již o proplacené peníze.


Otroci dotací. O závislosti Agrofertu na veřejné podpoře


Toman zdůraznil, že nárokové dotace jsou na hektar. Na dotaz novinářů, zda by se jich to nemohlo týkat, odpověděl důrazně: „Nebudeme se bavit co by, kdyby. Tečka.“ Také na předchozí dotaz týkající se společnosti Xaverov a jeho případného střetu zájmů reagoval: „Nezkoušejte to na mě dál.“

Druhá část zprávy řeší mimo jiné obecné postupy administrace, schvalovací postupy a efektivitu nákladů. „Já pevně věřím, že ještě společně s řídícím orgánem v této věci budeme s DG Agri jednat, tak ta maximální korekce ve výši pěti procent by byla zhruba kolem 150 až 170 milionů korun,“ řekl Šebestyán.

Třetí část se zabývá možným střetem zájmů Tomana, podle Tomana EK o projekty Agrotradu neprojevila zájem. U dalších dvou projektů z října 2018 se Toman podle svých slov nepodílel na řídících procesech. „Tím tento příběh končí,“ řekl.

Zpráva, kterou Česká republika obdržela od EK k lednovému auditu, je předběžná. Jde o anglickou verzi s předběžnými závěry a Česko je má možnost komentovat do dvou měsíců od obdržení české verze.

Opozice krok SZIF uvítala

„Vítáme to, protože KDU-ČSL a další kluby v rámci mimořádného bodu v úterý jasně formulovaly požadavek, aby došlo k okamžitému zastavení vyplácení dotací z národních zdrojů,“ uvedl k oznámení SZIF předseda lidovců Marek Výborný. Za důležité pokládá, aby všichni, u nichž se prokáže, že získali dotace neoprávněně, peníze vrátili. „Není možné, aby tím trpěli další žadatelé,“ uvedl. Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík připomenul, že jeho strana tento krok doporučovala už před rokem.

Poslanec Marek Benda (ODS) poukázal na to, že fond bude stejně přistupovat k dotacím u podniků rodiny ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). „Oligarchové ve vládě jsou problém, který nám škodí,“ konstatoval. Podle šéfa poslaneckého klubu STAN Jana Farského případ ukazuje, jak bylo pro Česko důležité zapojit se do struktur Evropské unie a NATO. „Vrací nás do reality právního státu,“ uvedl a přirovnal unii k záchrannému lanu.

BRAND24

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v té souvislosti uvedl, že při přijímání zákona o konfliktu zájmů před dvěma lety „se všichni vysmívali, že je bezzubý, protože jsou zvyklí zákony obcházet“.

Čtěte také:

Tisíce lidí v celém Česku opět demonstrovaly proti Babišovi a za nezávislou justici

Benešová chce zavést funkční období pro žalobce. Nejvyšší státní zástupce Zeman souhlasí

Komentář: Přichází drsná Mařenka

Počtvrté proti Benešové a Babišovi. Na demonstraci na Václavské náměstí přišlo 50 tisíc lidí

Babiš je ve střetu zájmů, tvrdí Evropská komise. Česko má vrátit část dotací pro Agrofert

Václavské náměstí zaplnilo 120 tisíc demonstrantů proti Babišovi. Příště se sejdou na Letné

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).