Menu Zavřít

Zeman vyvrátil tvrzení Londýna v případu Skripal, tvrdí Rusové

4. 5. 2018
Autor: čtk

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová dnes použila čtvrteční vyjádření českého prezidenta Miloše Zemana o výrobě nervově-paralytického jedu novičok v Česku v malém množství jako argument k obvinění britské vlády, že klame v případu otrávení bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Podle šéfa Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) ovšem při otravě mohlo jít až o 50 až 100 gramů, přičemž pro laboratorní účely se vyrábí výrazně méně.

“(…) žvást vlády Theresy Mayové o tom, že novičok se jakoby vyráběl pouze v Rusku, vyvrátil prezident Česka, který potvrdil, že jeho země vyrobila tuto otravnou látku,“ uvedla Zacharovová a připomněla Zemanův výrok, že novičok pro účely testování loni vyráběl Vojenský výzkumný ústav v Brně.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov uvedl, že Zemanovy výroky představují „výmluvnou ilustraci“ k neudržitelnosti stanoviska Velké Británie.

„Je to další výmluvná ilustrace neudržitelné pozice, kterou předvedlo vedení Velké Británie,“ prohlásil mluvčí Peskov. „Je to další potvrzení, že celý příběh se Skripalovými je absolutní provokací a hazardem. Je to další krok a přiblížení okamžiku, kdy se stále více zemí začne cítit zataženo do tohoto dobrodružství,“ dodal.

Zeman ve čtvrtek uvedl, že v České republice se v malém množství vyráběl a testoval jed novičok, po testování byl zničen. „Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství a poté zničen. Víme kdy a víme kde to bylo… Je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo,“ prohlásil český prezident v TV Barrandov.


Přečtěte si komentář Petra Weikerta: Všichni prezidentovi trotlové

 Prezident Miloš Zeman


„Mlha se zvedá a četné lži vlády Theresy Mayové vyvstávají stále jasněji,“ uvedla mluvčí Zacharovová podle ruských médií. Za první z těchto lží britské vlády označila tvrzení, že britští experti určili zemi, kde byla vyrobena látka použitá k otravě Skripalových. To podle Zacharovové popřeli sami experti, konkrétně vedoucí pracoviště Porton Down.

Za druhou lež označila tvrzení, že Rusko mělo k otrávení Skripalových motiv. Toto tvrzení odmítla, a to i výčtem případů, kdy Británie podle ruského názoru porušila normy mezinárodního práva, etiky a morálky ve jménu britských zájmů. A třetí lež kabinetu Mayové o tom, že novičok se vyráběl výlučně v Rusku, vyvrátil podle mluvčí prezident Zeman.

Novičok byl jed, kterým byli v Británii na počátku března otráveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera. Rusko tvrdí, že tato látka mohla pocházet z Česka.

Zástupci české vlády v čele s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), vojenští odborníci či Ústav pro jadernou bezpečnost už dříve prohlásili, že novičok se v Česku nevyráběl. Rusko překročilo veškeré meze, když označilo Česko za možnou zemi původu nervového jedu novičok, řekl Babiš koncem března poté, co Praha vyhostila tři členy ruského diplomatického personálu.

Větší než malé množství

„Aniž bych znal přesné množství, bylo mi řečeno, že mohlo jít o 50 až 100 gramů, což je více, než je potřeba pro výzkumné aktivity,“ řekl listu The New York Times šéf OPCW Ahmet Üzümcü s odkazem na zkoumání místa útoku pracovníky organizace. Pro laboratorní výzkum se podle něho používá nejvýše desetina zmíněného rozpětí. V britském Salisbury, kde se útok na Skripalovy začátkem března odehrál, byl podle expertů organizace použit jed v kapalném skupenství.

BRAND24

Jeden ze spoluautorů látky označované jako novičok dnes s tvrzením šéfa OPCW polemizoval. Použití 50 až 100 gramů tohoto jedu by mohlo úplně vyhladit Salibury, upozornil podle agentury RIA Novosti Leonid Rink. „To je nějaký zlý sen. Salisbury by z takového množství celý vymřel. To je bojové množství. Ani nevím, kolik lidí by se takovou dávkou dalo zabít,“ řekl.

Přečtěte si také:

Skripalův stav se rapidně zlepšuje. Bývalý agent už není v kritickém stavu

Česko z podílu na otravě Skripala neviníme, uvedl ruský velvyslanec

Takoví normální sovětští zabijáci

Odpor k Rusku sílí. Bojkotujme šampionát, zní z Anglie i Německa

Senátní výbor odsoudil Zemana. Kritizuje jeho kroky v kauzách Nikulin a novičok


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).