Menu Zavřít

Většina praktických lékařů stávkovala. Peníze nejsou, vzkázal ministr Ludvík

18. 10. 2017
Autor: čtk

Kolem 7000 praktických a dětských lékařů a ambulantních specialistů dnes neotevřelo ordinace na protest proti nárůstu byrokracie, nedostatku peněz a zavedení elektronického receptu od příštího ledna. Rovněž i některé lékárny byly půl hodiny mimo provoz. Nesouhlasí se systémem odměňování, který podle nich ohrožuje malé lékárny. Podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) ale peníze pro praktiky nejsou. Z 16 miliard korun jde většina na vyšší platy v nemocnicích a specializovanou léčbu.

V Olomouckém a Libereckém kraji stávkovalo asi 80 procent praktických lékařů, ve Zlínském zhruba 90 procent, v Královéhradeckém přes 70 procent. Podobná situace je ale i v dalších krajích. Například v jihlavském Domě zdraví ordinovali dva ze 17 praktiků, v poliklinice ve Žďáru nad Sázavou fungoval jeden praktik z 12. Někteří stávkující lékaři ale ošetřovali aspoň akutní případy. Někteří další se ke stávce připojili vyvěšením plakátů, ordinace však měli otevřené v běžném režimu.

Nemocnice na protesty reagovaly rozdílně, například strakonická nemocnice kvůli nim rozšířila ambulanci. Řada dalších nemocnic ale žádná speciální opatření neměla a případné pacienty ošetřovali v ambulancích lékaři, kteří tam normálně ordinují. Žádný dopad stávka ráno neměla ani na velké nemocnice v Libereckém kraji.

Před polednem na protest na půl hodiny zavřelo na 400 lékáren, dalších 1500 se připojilo symbolicky. Lékárníky rozhněval návrh úhradové vyhlášky na příští rok, protože podle nich neřeší stav a problém prohlubuje. Nastavené podmínky jsou podle nich likvidační zejména pro malé lékárny, které nejsou součástí řetězců. Vadí jim i narůstající administrativa v souvislosti s plánovanými eRecepty, které pro některé lékárníky prý znamenají i další náklady a nesplňují to, co se od nich očekávalo, tedy vyhnout se duplicitám při vydávání léků.


Přečtěte si o nebezpečných lécích:

Falešné léky zabíjejí statisíce lidí. K dostání jsou i v Česku

Příliš nákladné. Potenciální zisk z nově zaregistrovaných
radiofarmak není u komerčních subjektů dostatečný
k úplnému samofinancování výzkumu a vývoje nových
přípravků.


Také lékaři tvrdí, že systém elektronického receptu je nepřipravený a nemá slibované možnosti, jako je kontrola souběhu a vzájemných působení předepsaných léků. Měl by být podle nich proto dobrovolný. Lékaři budou muset od ledna příštího roku každý vystavený recept odeslat i na centrální úložiště. Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka řekl, že důvodem odmítání eReceptu není to, že by lékaři neuměli s počítačem. Nelíbí se mi jim ale další povinnosti, které na ně stát klade.

Úhradová vyhláška
Návrh úhradové vyhlášky pro příští rok podle ministra počítá díky růstu ekonomiky a zaměstnanosti s výběrem zdravotního pojištění asi o 16 miliard vyšším než pro letošní rok. Na zvýšení platů zdravotníků v nemocnicích, který od ledna příštího roku schválila vláda, z nich půjde 7,5 miliardy. Další 1,5 miliardy musí pokrýt zvýšení platů sester pracujících u lůžek ve směnném provozu, které dostaly 2000 korun navíc od letošního července. „Peníze jdou jen na zvýšení platů, nikoliv na rozvoj nemocnic,“ dodal náměstek ministra Roman Prymula.

Vyhláška přidává také 1,5 miliardy korun na zvýšení platů v následné péči a stejnou částku meziročně navíc na drahou specializovanou léčbu. Podle ministra zbyly necelé čtyři miliardy korun, které byly rozděleny tak, aby každý segment měl navýšení aspoň o trochu. Podle protestujících praktiků a lékárníků jim ale úhrady podle návrhu neporostou.

Protestujícím lékařům také vadí srovnávání příjmu celé ordinace, která má vedle platu lékaře a sestry i další náklady jako nájem ordinace, její provoz a zdravotnický materiál, s příjmem lékaře v nemocnici. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula ale v této souvislosti dnes uvedl, že slouží jen přes 30 hodin týdně, zatímco lékaři v nemocnicích i 50 až 60 hodin. Podle Ludvíka navíc ordinace na rozdíl od nemocnic nevykazují konkrétní strukturu nákladů.

BRAND24

Doktoři protestovali i minulý týden v úterý, zapojilo se jich až 12 tisíc. Ordinace byly otevřené a lékaři měli na rukávech černé pásky jako symbol „pohřbívání“ jejich praxí. Úhradová vyhláška, proti které protestují, zatím není definitivní, hotová má být na konci října.

O zdravotnictví a farmaceutickém průmyslu si také přečtěte:

Zpětné bonusy – skrytá část ledovce českého zdravotnictví

Očkujte děti, nebo zemřou, varuje kontroverzní reklama

Lékárny v tuzemsku loni utržily 73 miliard korun. Zisk rostl meziročně o 7,5 procenta

Rozkvět reexportu: pokut za nelegální vývoz léků rychle přibývá

Kolik stojí krev? Zdravotní pojišťovny za ni platí stamiliony ročně

Kronika ohlášené smrti. Světu hrozí, že úplně zmizí banány


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).