Menu Zavřít

Stěhování na výročí založení státu Izrael. USA přesunou ambasádu do Jeruzaléma v květnu

23. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz

Spojené státy plánují přemístit své velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma v květnu. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na zdroje z americké vlády, které si nepřály být jmenovány. Přesun americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma by vyšel na 70. výročí založení státu Izrael, které připadá na 14. května. Palestinské vedení označilo rozhodnutí za další provokaci.

Za izraelskou vládu jako první reagoval ministr odpovědný za tajné služby Jisrael Kac, který za rozhodnutí pro daný termín Trumpovi poděkoval na twitteru. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který má zavítat do Bílého domu 5. března, chce reagovat až na oficiální oznámení. Slavnostní přestřihnutí pásky se chystá na polovinu května, tedy patrně na výročí založení státu Izrael.

„Tímto rozhodnutím se Trumpova administrativa nakonec zcela izolovala a stala se součástí problému, a ne jeho řešením,“ reagoval odmítavě muž číslo dvě palestinské samosprávy Saíb Irikát. Výběr termínu, který spadá na nakbu, což je palestinské označení pro vznik židovského státu jako národní katastrofy, je podle Irikáta provokací pro Araby, muslimy i křesťany.

Ambasádu bude pro začátek tvořit jen několik kanceláří uvnitř existující budovy amerického generálního konzulátu v jeruzalémské čtvrti Arnona. Podle AP americký ministr zahraničí Rex Tillerson už stvrdil svým podpisem i plán potřebných bezpečnostních opatření pro ochranu objektu.

„S příchodem května přesuneme velvyslance a malý tým do Arnony,“ citoval Reuters svůj zdroj. Podle něj na budově bude v květnu také umístěn americký výsostný znak, který bude určovat, že jde o nové americké velvyslanectví. Budova bude dál sloužit i jako konzulát pro Palestince.

Až teprve druhým a komplikovanějším krokem bude vyhledat pozemek pro postavení nové budovy ambasády, který bude více vyhovovat po bezpečnostní stránce. Právě kvůli horšímu bezpečnostnímu zajištění na prozatímním místě, bude velvyslanec David Friedman do Jeruzaléma pravidelně dojíždět, ale dál bude bydlet ve své rezidenci u Tel Avivu.


Trump a Jeruzalém. Vítězství slaví lobbisté a extrémní křesťané

Trump svým uznáním Jeruzaléma za hlavní město Izraele vyvolal bouři nevole v arabském světě, včetně Bangladéše.


Trump loni v prosinci uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a dal pokyn zahájit proces stěhování amerického zastupitelského úřadu z Tel Avivu. V polovině ledna ale šéf Bílého domu popřel, že by se plánované přemístění mělo uskutečnit do jednoho roku. Naopak období do jednoho roku odhadoval Netanjahu.

Také Tillerson v lednu řekl, že přesun velvyslanectví se pravděpodobně neuskuteční dříve než za tři roky, a i to označil za poměrně „ambiciózní časový rámec“.

Trump loni v prosinci prohlásil, že uznání Jeruzaléma znamená začátek nového přístupu k řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Podle něj odkládání uznání Jeruzaléma za izraelské hlavní město stejně mír nepřineslo.

Trumpovo rozhodnutí vyvolalo ostré protesty zejména v arabsko-muslimském světě. Kritizovala ho ale i Evropská unie. A Palestinci prohlásili, že už nevnímají USA jako důvěryhodného prostředníka v mírovém procesu.

Podle AP významný sponzor amerických republikánů Sheldon Anderson nabízí, že částečně pokryje náklady na výstavbu nového velvyslanectví. Stejně tak jsou ochotni přispět další dárci zejména z řada amerických židů a evangelíků. Trumpova vláda nyní vyhodnocuje, zda nejsou pro přijímání financí na státní výdaje ze soukromých zdrojů právní překážky.

BRAND24

Proč zazlívat Trumpovi Jeruzalém. Čtěte komentář Daniela Deyla

Kuřácký koutek Daniela Deyla

Přečtěte si také:

Svéráz Trumpova vyjadřování. Mé jaderné tlačítko je větší a mocnější než Kimovo, uvedl

Esej: Mír proroka Donalda

Trump a jaderné zbraně: Kongres po 40 letech řeší svéprávnost prezidenta


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).