Menu Zavřít

USA nemají co mluvit do projektu plynovodu Nord Stream 2, prohlásil Zeman

28. 5. 2019
Autor: nord-stream2.com

Prezident Miloš Zeman nevidí důvod, proč by se Spojené státy měly vyjadřovat k plynovodu Nord Stream 2. Reagoval tak na chystané schválení amerického zákona, který obsahuje restrikce vůči firmám a osobám podílejícím se na výstavbě plynovodu. Plynovod vedoucí z Ruska do Německa se setkává se silnou kritikou USA a části evropských zemí kvůli obavě z větší závislosti Evropské unie na Rusku. Podle Zemanovy analýzy je projekt pro Česko ekonomicky výhodný.

„Vůbec nevidím důvod, proč by se 'velký bratr' za oceánem měl vyjadřovat k tomu, zda plynovod má nebo nemá sloužit svému účelu,“ řekl Zeman na Žofínském fóru na téma Národní zájem České republiky. Na projektu se podle něj dohodlo Německo a Rusko a ostatní jim do toho nemají co mluvit.

Česko je chudé na energetické suroviny a plyn musí dovážet. „Máme dvě varianty - buď dovážet ze zámoří zkapalněný zemní plyn, nebo ho dovážet z druhé strany zeměkoule v nezkapalněné podobě. Problém je v tom, že ten zkapalněný je minimálně o 30 procent dražší než ten nezkapalněný. (…) Cenový rozdíl je příliš velký, než aby se dal přehlédnout,“ řekl Zeman.

Schválení amerického zákona, který restrikce obsahuje, lze podle nedávného vyjádření ministra energetiky USA Ricka Perryho čekat v brzké budoucnosti. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina dal ale v reakci najevo, že tento krok Washingtonu Kremlu velké starosti nedělá.

Projekt je rozšířením plynovodu Nord Stream, který obchází Ukrajinu a přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Polovinu nákladů na výstavbu plynovodu Nord Stream 2 nese ruský plynárenský gigant Gazprom. Jeho evropskými partnery jsou německé společnosti Uniper a Wintershall, britsko-nizozemská firma Royal Dutch Shell, rakouská OMV a francouzská Engie. Provoz plynovodu by mohl být zahájen až v příštím roce namísto doposud předpokládaného konce letošního roku. Důvodem jsou průtahy při získávání potřebných povolení od Dánska.

BRAND24

Donald a vůně petroleje. Za rostoucí cenu ropy mohou i Trump a Maduro

Dále čtěte:

Nord Stream 2 bude do konce roku hotov, zní z OMV. Americké výhrůžky sankcemi ho nezastaví

Ropný gigant Saudi Aramco získal horší úvěrový rating, než čekal. Uškodil mu vliv Rijádu

USA díky těžbě z břidlic ve vývozu ropy brzy předstihnou Rusko

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).