Menu Zavřít

Ukončete všechny kontakty s KLDR, vyzývají Spojené státy svět

30. 11. 2017
Autor: čtk

Spojené státy americké vyzvaly všechny země, aby ukončily veškeré diplomatické i obchodní vztahy se Severní Koreou. Její úterní raketový test podle Washingtonu přiblížil svět k válce. Ve středu v noci kvůli tomu zasedla Rada bezpečnosti OSN.

USA válku nechtějí, ale pokud propukne, režim KLDR bude „zcela zničen,“ řekla americká velvyslankyně při OSN Nikky Haleyová. Podle ní bylo úterní odpálení střely pokročilejší než v předchozích případech. Hrozba z KLDR tak narůstá, dodala.

Haleyová proto vyzvala všechny země k přerušení kontaktů s Pchjongjangem. Čína by podle Washingtonu měla ukončit dodávky ropy do KLDR. Americké ministerstvo zahraničí vybídlo Německo, aby z totalitní země stáhlo svého velvyslance, napsala agentura DPA.


Přečtěte si esej Daniela Deyla:

Korejská hra na kuřátko

 Kim Čong-un


Haleyová volá i po vyhoštění všech Korejců, kteří pracují v zahraničí. Zmínila i možnost odebrat KLDR výsady spojené s členstvím v OSN, včetně hlasovacího práva v této jediné univerzální mezinárodní organizaci.

BRAND24

Komunistická Severní Korea provedla v úterý večer SEČ další zkoušku balistické rakety. Pchjongjang tvrdí, že střela je schopná zasáhnout celé Spojené státy. Test kritizovali i tradiční spojenci KLDR a stálí členové RB OSN Čína a Rusko.

Rusko blokádu KLDR nepodpoří
Rusko nepodpoří blokádu Severní Koreje, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Zároveň uvedl, že se mu zdá, že USA svými kroky záměrně provokují vedení KLDR k dalším ostrým akcím.

„Nejsme nakloněni této myšlence, protože jak už jsme řekli dříve, sankce nefungují,“ řekl Lavrov.

Čtěte také:

Severní Korea pohrozila USA sestřelením bombardérů i za hranicemi

Raketové motory do KLDR? My nic, tvrdí Kyjev - ale nepřímých důkazů přibývá

Jak zničit jaderný arzenál KLDR? Podle Pentagonu je jedinou možností pozemní invaze

USA znovu zařadí KLDR na seznam podporovatelů terorismu. Vyhlásí nové sankce


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).