Menu Zavřít

Trumpův ekonomický poradce Cohn končí. Nelíbí se mu clo na ocel a hliník

7. 3. 2018
Autor: čtk

Hlavní ekonomický poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Gary Cohn rezignoval na svou funkci. Přesný datum jeho odchodu z Bílého domu zatím není jasný, podle úřadu prezidenta USA ale zůstane ještě několik týdnů. Cohn v prohlášení označil možnost sloužit své zemi za čest, Trump mu za jeho službu poděkoval. Podle agentury Reuters rezignace souvisí s Cohnovým odporem k prezidentovu plánu na zavedení cla na dovoz oceli a hliníku do USA.

Cohn se stal ředitelem Národní ekonomické rady (NEC) v lednu loňského roku. Vystřídal tehdy Jeffa Zientse, který byl posledním hlavním ekonomickým poradcem prezidenta Baracka Obamy. Před nástupem do funkce v Bílém domě byl nyní 57letý Cohn prezidentem investiční banky Goldman Sachs. Před časem se o něm jistou dobu spekulovalo jako o možném nástupci Janet Yellenové v čele centrální banky (Fed), nakonec se jím ale stal Jerome Powell.

„Bylo mi ctí sloužit své zemi a podílet se na prorůstových hospodářských opatřeních ve prospěch amerického lidu, obzvlášť schválení historické daňové reformy,“ uvedl v prohlášení Cohn, který byl hlavním strůjcem daňové reformy, již na konci loňského roku podepsal prezident Trump. Daňové změny, které začaly platit od ledna, byly nejrozsáhlejší od dob prezidenta Ronalda Reagana, který vládl v 80. letech.

„Děkuji mu za jeho oddanou službu americkému lidu,“ uvedl Trump v prohlášení zaslaném listu The New York Times. „Gary odvedl mimořádnou práci při řízení naší agendy,“ sdělil prezident. Cohna pak označil za člověka se vzácným nadáním. Na twitteru později Trump uvedl, že o Cohnově nástupci rozhodne již brzy. „Na tu práci čeká spousta lidí - vyberu moudře!“ napsal prezident. Podle zdroje agentury Reuters jsou mezi favority ředitel Národní obchodní rady (NTC) Peter Navarro a konzervativní komentátor Larry Kudlow.

Důvod Cohnova odchodu ani on, ani Bílý dům nesdělili. Podle světových agentur je ale dosavadní předseda NEC považován za odpůrce protekcionismu, a jeho odchod z Trumpovy administrativy tak může souviset s plánem amerického prezidenta uvalit clo na dovoz oceli a hliníku.


Trump sazí na uhlí a jádro:

Trumpova cesta do minulosti: na záchranu uhlí dá přes 200 miliard ročně

 Rypadlo Falkirk Mining Company v Severní Dakotě


Podle agentury DPA lze Cohnův odchod z Bílého domu vnímat jako znamení, že se Trump nehodlá svého plánu na zavedení cel vzdát. Absence zastánce volného obchodu v prezidentově týmu by se podle ní mohla projevit mimo jiné i při vyjednávání o nové podobě Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) s Kanadou a Mexikem.

Za poslední týden je Cohn už druhým blízkým spolupracovníkem prezidenta Trumpa, který se Bílý dům rozhodl opustit. Před časem svůj odchod oznámila šéfka tiskového oddělení Bílého domu Hope Hicksová.

BRAND24

Několik hodin před oznámením Cohnovy rezignace se Trump na twitteru ohradil proti tomu, že by v jeho úřadu byl kvůli častým personálním změnám zmatek. „Nové příběhy falešného zpravodajství jsou o tom, že v Bílém domě je CHAOS. Chyba! Lidé vždy přicházejí a odcházejí a já vždy důrazně trvám na dialogu, než učiním konečné rozhodnutí,“ napsal prezident s tím, že jak se snaží o dokonalost, odejdou v budoucnu z úřadu další lidé. Dodal také, že místo chaosu pulzuje Bílým domem mimořádná energie.

Dále čtěte:

Trump blokuje memorandum demokratů ke zprávě o FBI. Bojí se o národní bezpečnost

Dvě minuty do apokalypsy. Svět podle jaderných vědců ohrožují Trump či KLDR

Sólo pro Jaga. Trump v prvním roce napínal švy americké demokracie

Trump děsí odborníky. Jeho hlavním poradcem pro vědu je 31letý politolog

Zabraňte obchodní válce, způsobí recesi, vyzval šéf WTO členské státy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).