Menu Zavřít

Trump nabídl Íránu novou jadernou smlouvu. Předchozí podle něj byla katastrofou

25. 7. 2018
Autor: čtk

Spojené státy jsou připraveny uzavřít s Íránem novou jadernou smlouvu náhradou za dřívější smluvní "katastrofu", uvedl americký prezident Donald Trump. Pochválil rovněž Severní Koreu za likvidaci části areálu pro starty raket.

„Uvidíme, co se bude dít, ale jsme připraveni ke skutečné dohodě, nikoli k takové katastrofě, kterou dojednala dřívější vláda,“ prohlásil prezident, který ještě v pondělí teheránské vedení varoval před „následky, jakým v dějinách čelil dříve jen málokdo“. Reagoval tak na slova íránského prezidenta Hasana Rúháního, že „Amerika by měla vědět, že válka s Íránem je matkou všech válek“.

Trumpova vláda vypověděla jadernou dohodu s Íránem v květnu. Smlouvu z roku 2015 kromě USA podepsaly Británie, Francie, Německo, Rusko a Čína. Dohoda umožnila Íránu zmírnit svou izolaci díky odstranění části mezinárodních sankcí výměnou za to, že Teherán omezil svůj jaderný program a zavázal se, že se nepokusí vyrobit jaderné zbraně.


Přečtěte si:

Trump otevřeně chválí autoritářské vůdce, varují americká média

 Americký prezident Donald Trump


Trump v projevu komentoval i dnešní zprávy o tom, že Severní Korea začala bourat budovy v areálu, který využívala k vývoji motorů pro balistické rakety a k vypouštění družic. Satelitní snímky podle šéfa Bílého domu ukazují, že „fantastický“ summit, při němž v Singapuru v červnu jednal se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, „nejspíš zafungoval velmi dobře“.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dnes nicméně podle agentury AP optimismus mírnil. Jakkoli je informace plně v souladu se sliby Pchjongjangu, musí ji podle něj ještě potvrdit mezinárodní pozorovatelé.

BRAND24

Trump rovněž ocenil, že pokračuje jednání se Severní Koreou o návratu ostatků amerických vojáků, kteří zahynuli během korejské války. „Doufám, že se už velmi brzy začnou vracet do vlasti, aby nalezli klid v americké půdě,“ řekl prezident.

Dále čtěte:

Trumpovo varování: Írán by už neměl vyhrožovat USA, jinak ponese následky

Trump nechápe: Máme chránit evropské země před Ruskem, jemuž posílají miliardy za plyn?

Evropští členové NATO odmítají Trumpovo peskování

Trump je pro nás partnerem, nikoli soupeřem, zní z Moskvy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).