Menu Zavřít

Šéfem dozorčí rady Českých drah je profesor ČVUT Pospíšil. V představenstvu skončí Heřman

25. 4. 2019
Autor: Michael Tomeš, E15

Novým předsedou dozorčí rady Českých drah se stal profesor ČVUT Karel Pospíšil. Ve funkci nahradil Petra Moose, který z rady odešel ze zdravotních důvodů. Další změny nastanou v představenstvu společnosti, kde v květnu skončí Michal Heřman, jenž byl zodpovědný za správu majetku. Řízení tohoto úseku bude společnost řešit v následujících dnech.

Pospíšila zvolili předsedou ostatní členové dozorčí rady. Po odchodu Moose bude devítičlenná rada neúplná, nového člena bude Řídící výbor Českých drah vybírat nejspíš v červnu. Podle předsedy výboru Tomáše Čočka by měl nový člen být odborníkem na ekonomiku.

Odbory byly s působením Moose v čele dozorčí rady spokojeny, podle místopředsedy Odborového sdružení železničářů Vladislava Vokouna se Moos projevoval jako odborník a radu vedl korektně. S volbou nového předsedy měli zástupci odborů problém. Vokoun však očekával, že rada s volbou počká až na nástup nového ministra dopravy Vladmíra Kremlíka, který na konci dubna vystřídá Dana Ťoka (oba za ANO), aby tak nový ministr mohl případně říct k volbě svůj názor.

Předseda dopravní sekce Hospodářské komory Emanuel Šíp očekává, že Pospíšil naváže na svého předchůdce. „Je to odborník, ale bude potřeba z jeho strany razance, aby se poměry v Českých drahách ustálily,“ podotkl. Podle Šípa by Pospíšil mohl uplatnit své zkušenosti například z řízení Centra dopravního výzkumu.

Moos přišel do dozorčí rady Českých drah v červenci loňského roku na žádost ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO). Loni v létě nastala v dozorčí radě výrazná změna, kdy odešla většina členů spojená s politickými stranami v čele s tehdejším předsedou rady Milanem Ferancem (poslancem ANO). Změny v dozorčí radě vedly nakonec k novému složení představenstva firmy, když novým šéfem firmy se místo Pavla Krtka stal Miroslav Kupec.


Čtěte komentář: Faltýnek a Ťok, společné sbohem

 Weikert


Jedním z nových členů představenstva se posléze stal Michal Heřman, který ve vedení působí od poloviny ledna. Ve funkci skončí 14. května. Svou rezignaci oznámil členům dozorčí rady dnes. Důvod společnost neuvedla.

Odchod Heřmana z vedení podle Vokouna podnik neohrozí. „Na jeho úseku je dostatek schopných lidí,“ uvedl. Podle Šípa je úsek správy majetku, který Heřman vede poměrně citlivý, a to zejména kvůli připravovaným prodejům nemovitostí.

Dalšími členy představenstva jsou vedle Kupce Michal Vereš, Radek Dvořák a Patrik Horný.

BRAND24

Loňské změny dozorčí rady ministr dopravy Dan Ťok odůvodnil snahou odpolitizovat vedení státního dopravce. V současnosti tak v radě zasedají čtyři zástupci akademické obce. Vedle Pospíšila jsou jimi Lukáš Týfa, Josef Kolář a Tatiana Molková, která v radě čerstvě nahradila Jana Štrofa. Devítičlennou radu doplňují ještě zástupci odborů Jan Pejša, Vladislav Vokoun a Antonín Leitgeb a nominant ČSSD Vojtěch Kocourek.

Karel Pospíšil (49)

- Karel Pospíšil je vysokoškolským profesorem, autorizovaným inženýrem a soudním znalcem v oboru dopravních staveb.

- Členem dozorčí rady Českých drah se stal loni v červenci poté, co ministr dopravy Dan Ťok prostřednictvím řídícího výboru ČD odvolal z devítičlenné dozorčí rady jejího předsedu Milana Ferance a další čtyři členy.

- Pospíšil, narozený 28. července 1969, vystudoval Fakultu stavební Vysokého učení technického v Brně (obor konstrukce a dopravní stavby) a Dopravní fakultu Jana Pernera na Univerzitě Pardubice (obor dopravní prostředky a infrastruktura). Studoval i obchodní právo na britské Staffordshirské univerzitě a získal titul MBA na B.I.B.S./Nottingham Trent University.

- Jako projektant se podílel na řadě dopravních staveb v Česku a v Německu, mimo jiné působil na stavbách železničního koridoru. Je či byl řešitelem řady výzkumných projektů, včetně zahraničních. Publikoval více jak sto odborných prací, má několik českých i evropských patentů. Školil manažery firem, včetně nadnárodních korporací.

- Je společníkem a jednatelem společnosti Janeway, s.r.o., která má jako předmět podnikání mimo jiné projektovou činnost ve výstavbě a provádění staveb, jejich změn a odstraňován.

- V minulosti (do roku 2014) byl rektorem brněnské soukromé vysoké školy B.I.B.S. (dříve Brno International Business School), působil také jako ředitel Centra dopravního výzkumu (CDV), kde nyní vede útvar výzkumu a vývoje. V CDV se zabývá výzkumem v oblasti nedestruktivní diagnostiky stavebních konstrukcí a materiálů nebo dopravními systémy.

- Pospíšil byl také členem předsednictva Technologické agentury ČR a předsedou Rady veřejných výzkumných institucí aplikovaného výzkumu. V roce 2012 byl jmenován do týmu, který prověřoval stavbu dálnice D47, o jejíž kvalitu se přelo Ředitelství silnic a dálnic a stavební společnost Eurovia CS.

Čtěte také:

Černý březen: česká železnice si připsala smutný rekord

Unaveni vlakem. České dráhy se na začátku roku potýkají s častými nehodami

České dráhy zdraží jízdenky o 2,5 procenta. Slibují ale více spojů

Tendr za šest miliard. České dráhy koupí 50 elektrických vlaků

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).