Menu Zavřít

Více plynu, více zisku. Net4Gas zvýšil výnosy o 11 procent

25. 4. 2019
Autor: Profimedia.cz

Net4Gas loni díky rostoucí přepravě ruského plynu navýšil zisk na téměř tři miliardy korun.

Zájem o přepravu zemního plynu přes české území díky baltskému plynovodu Nord Stream narůstá. Českou páteřní sítí plynovodů loni proteklo 48,1 miliardy metrů krychlových, z toho 8,2 miliardy bylo spotřebováno na našem území. Zbytek směřoval dále k zákazníkům v jižním Německu, Rakousku, Slovensku a Itálii.

Jak dále uvedl ve své výroční zprávě provozovatel tranzitních plynovodů Net4Gas, oproti roku 2017 se objem přepravy zvýšil o 5,6 miliardy kubíků. Tranzit zemního plynu přes české území byl loni nejvyšší za posledních 14 let. Další nárůst přepravy má nastat okolo roku 2021, kdy chce Rusko spustit do provozu další dvě potrubí plynovodu Nord Stream. Podle informací týdeníku Euro poté objem tranzitu plynu přes Česko naroste na 60 miliard až 70 miliard kubíků.


Regulační úřad otočil: česko-rakouský plynovod dostal šanci

 ilustrační foto


Rostoucí objem přepravy plynu má pozitivní dopad na výsledky Net4Gasu. Tržby sice loni stagnovaly na úrovni 7,3 miliardy korun, ale konsolidovaný čistý zisk se meziročně zvýšil o 11 procent na 2,93 miliardy korun. V rámci příprav na vyšší tok ruského plynu přes Česko došlo loni k téměř dvojnásobnému nárůstu investic na 1,4 miliardy korun. Prioritou je projekt s názvem Capacity4Gas, tedy posílení přepravní kapacity ve směru z Krušných hor na Břeclavsko a dále na Slovensko.

Net4Gas byl historicky známý jako Transgas, pod současným názvem působí od roku 2010. Od privatizace v roce 2002 jej vlastnil německý koncern RWE. Ten jej před šesti lety prodal finančním investorům, konkrétně konsorciu německého Allianz Capital Partners a kanadského penzijního fondu OMERS, který spravuje úspory veřejných zaměstnanců z provincie Ontario.

Dále čtěte:

Nord Stream 2 je ze třetiny hotový, i přesto se o něj politici přou

EU se dohodla na kompromisních pravidlech pro plynovod Nord Stream 2

Plynárenská firma Linde chystá zpětný odkup akcií za šest miliard dolarů

Nord Stream 2 bude do konce roku hotov, zní z OMV. Americké výhrůžky sankcemi ho nezastaví

MMF24

Energie zdarma: odpadní teplo by mohlo vytápět 800 tisíc českých domácností

 Vysoké pece v Třineckých železárnách

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).