Menu Zavřít

Schillerová přitlačila. Rozpočet vysokých škol vzroste o dvě miliardy korun

18. 9. 2018
Autor: Petr Horník / Právo / Profimedia

Rozpočet vysokých škol by se v příštím roce měl zvýšit o dvě miliardy korun oproti letošku. Dohodli se na tom ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), ministr školství Robert Plaga (ANO) a předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Sjednaná částka je o 200 milionů korun větší než suma, se kterou dosud počítal vládní návrh rozpočtu, řekla Schillerová. Letos mají vysoké školy rozpočet 24,6 miliardy korun.

Dosavadní návrh rozpočtu na rok 2019 počítal pro vysoké školy s růstem o 1,8 miliardy korun. Jejich zástupci naproti tomu původně požadovali navýšení o tři miliardy korun, což Zima později zmírnil na 2,5 miliardy. Více peněz, než bylo v návrhu, chtěl i Plaga. V srpnu uvedl, že se bude snažit vyjednat 300 až 400 milionů korun navíc, což by znamenalo růst proti letošku o 2,1 až 2,2 miliardy.

Schillerová se dnes s Plagou a Zimou dohodla nejen na růstu rozpočtu vysokých škol v příštím roce, ale také na navyšování peněz v dalších letech. „Teď počítáme pro 2019 s částkou dvě miliardy a ve střednědobých rámcích pro rok 2020 počítáme s částkou 2,8 miliardy a pro rok 2021 s částkou 3,8 miliardy,“ uvedla.

Zima výsledek jednání označil za rozumný kompromis. Připomněl, že rozpočet vysokých škol stagnoval od roku 2008 a až loni se podařilo vyjednat zvýšení v letošním rozpočtu o tři miliardy korun. „Významný podíl (z nárůstu rozpočtu) půjde do ocenění učitelů na vysokých školách,“ uvedl. Spokojenost s dnešní dohodou vyjádřil i Plaga. Podle něho dává vysokým školám určitou míru jistoty, že růst bude pokračovat.


Přečtěte si komentář: Sýčkování na prosluněné stráni

 Páral


Schillerová uvedla, že součástí peněz navíc pro příští rok je i 700 milionů korun z akčního plánu na navýšení počtu studentů na lékařských fakultách a půl miliardy korun na investice vysokých škol, včetně jejich kolejí a menz. Plaga dodal, že peníze navíc půjdou také na pedagogické fakulty.

Navyšování rozpočtu vysokých škol je podle Zimy nutné pro udržení jejich konkurenceschopnosti. Zástupci vysokých škol již dříve uvedli, že peníze jsou třeba zejména na platy zaměstnanců, které nerostou tak rychle jako příjmy učitelů v regionálním školství či platy ve veřejné sféře.

Celkově by se rozpočet školství v příštím roce měl zvýšit o 26,6 miliardy korun na 195,7 miliardy korun, řekla dnes Schillerová. I s evropskými dotacemi by pak mohl činit 205,7 miliardy korun.


Reforma financování škol o rok odložena. Fungovat má od ledna 2020

 Výuka matematiky na ZŠ v Kunraticích


Návrh rozpočtu školství zohledňuje především slibovaný růst platů učitelů mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol, a to navýšením o 13,5 miliardy korun oproti letošku. Plaga počítá s přidáním o deset procent v tarifech a pěti procenty navíc na odměny. Loni učitelé dostávali v průměru 31 632 korun. Kabinet se ve svém programu zavázal zvednout průměrný plat kantorů do roku 2021 na 150 procent jejich výše pro rok 2017. O deset procent by se příští rok měly zvednout platy nepedagogických pracovníků ve školství.

Vláda počítá s tím, že platy od ledna porostou i dalším pracovníkům ve veřejných službách. S odbory se dohodla, že se většině z nich zvednou tarify o pět procent, policistům a hasičům o dvě procenta. Zbývající peníze poputují do odměn a příplatků. Přidávání nebude plošné a víc by měli dostat lidé s nízkými výdělky.

BRAND24

Dále čtěte:

Odměny učitelů by v roce 2020 měly růst stejně jako tarif, říká Plaga

Rozpočet na pěst aneb Jak si koupit voliče, kteří neumějí do pěti počítat

Bude dobře. Letos skoro na beton

Ilona Švihlíková: Můžeme si dovolit recesi? Centrální banky jsou bez střeliva

ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).