Menu Zavřít

Pište si psaníček, kolik chcete, vzkázal Salvini Bruselu. Itálie návrh rozpočtu nezmění

24. 10. 2018
Autor: čtk

Itálie svůj návrh rozpočtu na příští rok nezmění. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí RTL to dnes řekl vicepremiér Matteo Salvini. Evropská komise přitom v úterý rozpočtový plán italské vlády odmítla a dala Římu tři týdny na předložení návrhu nového.

Italská vláda koncem září oznámila, že na příští rok plánuje rozpočtový deficit 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP), což představuje trojnásobek ve srovnání s cílem předchozí vlády. Schodek by tak měl místo poklesu stoupnout z předpokládaných 1,8 procenta HDP v letošním roce. Rozpočtové plány Říma okamžitě po zveřejnění vyvolaly kritiku ze strany EU i obavy mezi investory.

„Evropská komise je dnes poprvé nucena požádat členskou zemi eurozóny o přepracování návrhu rozpočtu,“ uvedl v úterý místopředseda Evropské komise pro euro, sociální dialog, finanční stabilitu a kapitálové trhy Valdis Dombrovskis. „Italská vláda jde otevřeně a vědomě proti závazkům, které na sebe země vzala,“ upozornil.

Salvini v rozhovoru s rozhlasovou stanicí RTL dnes označil odmítnutí rozpočtového plánu za útok na italskou ekonomiku. Prohlásil, že „Brusel může klidně do Vánoc poslat dvanáct dalších psaníček“, ale kurz italské vlády se nezmění. „Itálie už nechce být sluhou hloupých pravidel,“ uvedl také vicepremiér. Upozornil nicméně, že neusiluje o odchod Itálie z eurozóny ani z Evropské unie.

Podle italské vládní koalice je zapotřebí využít rozpočtovou politiku k podpoře hospodářského růstu. „Chceme oživit ekonomiku. Když lidé více pracují, mohou více utrácet a platit daně,“ prohlásil Salvini. Plánovaný rozpočet je podle něj jedinou cestou ke snížení zadlužení Itálie. To v současnosti dosahuje zhruba 131 procent HDP a je druhé nejvyšší v eurozóně po Řecku.

Přečtěte si komentář: Italské manželství s eurem

 Páral

BRAND24

Dále čtěte:

Itálie povoluje opasek. Vláda razantně prohloubí zadlužení, euro oslabuje

Místo spontánnosti kalkul. Salviniho příspěvky na facebooku řídí algoritmus

Podělte se s námi o migranty, nebo budeme vetovat rozpočet EU, hrozí Itálie

Migraci je třeba řešit podporou Itálie i afrických zemí, řekl Babiš. Trvá na nepřijímání uprchlíků

Jestliže kdokoli mluví o Marshallově plánu pro Afriku, měl by vědět, do čeho jde

Makrooko Miroslava Zámečníka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).