Menu Zavřít

Rybáři na Baltu musí výrazně omezit lov. Regulace dopadne i na turisty

18. 10. 2019
Autor: Profimedia.cz

Sleď i treska jsou v Baltském moři v ohrožení. Proto kvóty na další rok výrazně klesly, lov se musí snížit o 60 procent. Také pro rekreační rybáře platí přísnější omezení. Denně mohou z moře vytáhnout jen pět ryb, dosud to bylo o dva kusy více.

Evropská unie zpřísňuje rybářské kvóty pro příští rok. V Baltském moři se výrazně omezí lov sleďů a tresek. Dříve hojné populace ryb jsou zejména ve východní části Baltu v ohrožení. Ministři zemí EU zodpovědní za rybolov se shodli na snížení limitu pro lov tresek o 60 procent, pro sledě se kvóta sníží o 65 procent oproti letošnímu roku.

Také rekreační rybáři, kteří jezdí k Baltskému moři kvůli rybaření, budou výrazně omezeni. Dosud mohli vylovit až sedm kusů tresky obecné. Od příštího roku by to mělo být jen pět kusů, v únoru a březnu pouze dva kusy.

Evropská komise přitom požadovala snížení na dva kusy po celý rok. Proti tomu se postavila německá ministryně zemědělství Julia Klöcknerová z CDU.

„To by mohlo znamenat konec rybářského turismu na pobřeží s Baltským mořem,“ varovala politička. Regulace by podle ní měla vzít v úvahu také zájmy rybářů a obecně komunit, jež na pobřeží z rybolovu profitují.


Rozdupaní lososi. Tajné video odhalilo kruté zacházení s rybami v kanadském velkochovu

ilustrační foto


Ochránci životního prostředí přitom požadují, aby byl lov tresky i sleďů úplně zakázán do doby, než se stavy ryb v moři zvýší. Eurokomisař pro rybolov Karmenu Vella varoval, že stavy ryb jsou v baltském regionu v ohrožení. Organizace pro ochranu mořského života Oceana tvrdí, že bez úplného zákazu nepůjde obnovit populace oblíbené tresky ani sleďů.

Andrzej Białaś z evropské pobočky americké organizace upozornil, že treska je zásadní pro celý mořský ekosystém na severu Evropy, a pokud nedojde k obnovení její populace, zanikne v celé oblasti rybolov úplně.

Snížení kvót se vztahuje také na platýse a šproty. Rybolov těchto druhů má klesnout o 32 a 22 procent.

Dále čtěte:

Velkochov budoucnosti: norská firma staví gigantická akvária pro lososy

Podnikání bez hranic. Růžička chce vyvíjet nové potraviny

Válka s mořskou vší. Norské lososy mají chránit plastová vejce

BRAND24

Rybolov zasáhl 55 procent oceánů. Čtyřikrát větší plochu než zemědělství

Čínští rybáři, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).