Menu Zavřít

Přímá stranická demokracie v praxi: Piráti stáhli Rumlovu senátní nominaci

8. 5. 2018
Autor: Martin Pinkas/Euro

Bývalý ministr vnitra a někdejší senátor Jan Ruml nebude senátním kandidátem Pirátů na Rokycansku, o stažení jeho nominace v pondělí rozhodlo hlasováním celostátní fórum strany.

Pro stažení Rumlovy nominace bylo podle Sadílkové 66 procent hlasujících. „Hlasování celostátního fóra vzešlo z iniciativy členů Republikového výboru jako reakce na anketu mezi členy,“ uvedla mluvčí. Předseda Pirátů Ivan Bartoš dodal, že jde o „ukázku fungující přímé stranické demokracie v praxi“. „Právě kvůli podobným situacím máme ve stanovách opravné prostředky, díky nimž mohou všichni členové strany přímo rozhodnout o klíčových krocích. My už toto vnímáme jako samozřejmost. Rozhodnutí nejvyššího stranického orgánu tak plně respektuji. Janu Rumlovi děkuji za veškeré jeho nasazení a zájem reprezentovat Pirátskou stranu a přeji mu mnoho štěstí v jeho budoucím působení,“ uvedl Bartoš.

Bývalý disident Ruml byl po pádu komunismu vlivným členem Občanské demokratické strany (ODS), po kritice afér ODS a pozdějším odchodu ze strany se stal pro Václava Klause jedním z hlavních politických rivalů. Později stál Ruml u zrodu dnes zaniklé Unie svobody, v roce 2010 se stal členem Strany zelených. V letech 1998 až 2004 zasedal za Prahu 6 v Senátu, od roku 2000 byl místopředsedou Senátu pro zahraniční styky.


Rozhovor s Markem Hilšerem: Touha po moci je silná droga

 Marek Hilšer


O jeho nominaci pro letošní senátní volby na Rokycansku rozhodlo dříve krajské fórum Pirátů. Předseda Pirátské strany v Plzeňském kraji Lukáš Bartoň dnes řekl, že kraj musí respektovat rozhodnutí celostátního fóra, v němž mohou hlasovat všichni členové strany. Hlasování celostátního fóra vyvolal Republikový výbor. Hlavním argumentem bylo to, že členové Republikového výboru neshledávají Rumla jako vhodného kandidáta Pirátů, uvedl Bartoň. Člověka, který má v kraji za Piráty na starosti senátní volby, požádá, aby Rumla o rozhodnutí Pirátů vyrozuměl.

Mluvčí Pirátů Sadílková řekla, že strana zatím nerozhodla o tom, zda místo Rumla nominuje na Rokycansku pro podzimní volby jiného kandidáta.

BRAND24

Dále čtěte:

Bekovu kandidaturu do Senátu podpoří občanští demokraté, TOP 09, STAN a SZ

Nové jméno pro Senát. Ve volbách chce uspět Babišův kritik Wagenknecht

Všichni Babišovi mecenáši. ANO sponzorují firmy exekutora i česko-arabský byznys

 Premiér v demisi Andrej Babiš


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).