Menu Zavřít

Právní riziko uváznutí Británie v unijních strukturách i přes dojednaný doplněk trvá, tvrdí Cox

12. 3. 2019
Autor: Profimedia.cz

Právní riziko, že Británie uvázne v unijních strukturách na neomezenou dobu při uplatnění takzvané irské pojistky po brexitu trvá i přes doplněk k brexitové dohodě, který s Evropskou unií na poslední chvíli v pondělí vyjednala premiérka Theresa Mayová. Ve své odborné analýze to uvedl britský generální prokurátor Geoffrey Cox. Dodal nicméně, že text doplňku považuje za právně závazný.

Coxovo stanovisko může být klíčové pro osud brexitové dohody, o které bude dnes večer znovu hlasovat Dolní sněmovna. Takzvaná irská pojistka je spornou částí dokumentu a poslanci kvůli ní dohodu o podmínkách odchodu z EU už jednou odmítli. Mnoho zákonodárců dnes uvedlo, že se při hlasování budou řídit právě Coxovým názorem nebo posudkem jiných právníků.

Labouristický stínový ministr pro brexit Keir Starmer v reakci na Coxovu analýzu prohlásil, že vládní brexitová strategie je nyní „v troskách“. „Generální prokurátor potvrdil, že na (brexitové) dohodě se nic nezměnilo ani přes právní dokumenty dojednané minulou noc,“ soudí Starmer. Šéf labouristů Jeremy Corbyn už v pondělí uvedl, že jeho strana dohodu odmítne.

Podobně se dnes vyjádřili i euroskeptičtí konzervativní poslanci z vlivné skupiny ERG, která sdružuje několik desítek vládních zákonodárců. Na twitteru uvedli, že jim právníci uskupení po analýze textů představených v pondělí „nedoporučili (brexitovou dohodu) schválit“. Záruky poskytnuté unií ohledně irské pojistky jsou podle nich nedostatečné.


Čtěte esej O šimpanzích a želvách

 Ilustrace k eseji O šimpanzích a želvách


Zdroj ze severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), která podporuje menšinovou vládu Mayové, britskému tisku řekl, že po zveřejnění Coxova stanoviska nevidí způsob, jakým by strana mohla večer brexitovou dohodu podpořit. Předsedkyně DUP Arlene Fosterová se má ještě dnes sejít s Mayovou. Dopoledne se Fosterová podobně jako řada dalších poslanců vyslovila pro to, aby bylo hlasování o brexitové dohodě plánované na 20:00 SEČ odloženo, aby mohli poslanci novinky řádně vyhodnotit.

BRAND24

Coxovo stanovisko se týká především doplňku brexitové dohody, označovaného jako „společný právně závazný nástroj“. Jeho cílem je Bruselu znemožnit, aby po neomezenou dobu vázal Británii k unijním pravidlům pomocí irské pojistky. Podle Mayové by měl umožnit Londýnu zahájit formální spor proti EU u nezávislého rozhodčího panelu, pokud by blok nutil Británii k setrvání v tomto režimu. Všechny další záležitosti by se ale řešily před unijními soudy. Pokud by však Británie při s EU v arbitráži prohrála, znamenalo by to, že z pojistky nemůže vystoupit, připustil dnes ministr pro brexit Stephen Barclay při „grilování“ v brexitovém výboru sněmovny.

Co je Irská pojistka?
Irská pojistka je kontroverzním bodem brexitové dohody. Má zajistit průchodnost hranice mezi Irskem a Severním Irskem i po brexitu, ale podle některých britských poslanců představuje riziko, že země zůstane natrvalo připoutána k unijním strukturám. Unie ujišťuje, že pojistka, pokud na její uplatnění vůbec dojde, by měla být pouze dočasným řešením. Rozvodovou dohodu kvůli pojistce ale znovu otevírat nehodlá.

Čtěte také:

Britská ekonomika po odchodu z EU zpomalí. Na brexitu ale vydělají například těžaři

Při tvrdém brexitu by Británie zrušila volný pohyb občanů EU

Při tvrdém brexitu budou mít Britové v Česku stejná práva jako občané EU

Schvalte dohodu, nebo Británie možná nikdy neopustí EU, vyzvala Mayová poslance

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).