Menu Zavřít

Pentagon netuší, kolik zabil civilistů ve válce s Islámským státem

12. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Důstojník Pentagonu Thomas Veale připustil, že americká armáda netuší, kolik zabila civilistů během kampaně proti Islámskému státu. Reakce souvisí s kritikou organizace Amnesty International, podle které bylo během bombardování města Rakká zabito několik tisíc civilistů.

Americká armáda neumí vyčíslit, kolik bylo celkově zabito civilistů během bojů s takzvaným Islámským státem (IS) na území Sýrie a Iráku. Vyplývá to z odpovědi mluvčího americké armády Thomase Vealeho.

„Pokud jde o to, kolik bylo civilistů zabito, musím upřímně říci, že to nikdy nikdo nebude vědět. Každý, kdo tvrdí, že to dokáže, tak lže,“ řekl plukovník Veale v deníku The Washington Post.

„Když provádíme naše odhady zabitých civilistů, říkáme, že jsme s jistotou zabili určitý počet lidí,“ dodal důstojník. Jedná se podle něj o hroznou součást války, ale ani podle všech důkazů, které americká armáda má, nelze zjistit čísla o obětech z řad civilistů.


Před 75 lety byla dokončena stavba budovy Pentagon:


Pentagon těmito slovy reagoval na kritiku organizace Amnesty International (AI), podle které bylo v roce 2017 během leteckých útoků na město Rakká, které Islámský stát považoval za své hlavní město, zabito a zraněno několik tisíc nevinných obětí.

Sama americká armáda během útoků hovořila o precizní přípravě a přesném bombardování vytipovaných cílů. AI tvrdí, že během leteckých útoků bylo porušeno mezinárodní právo a takové akce jsou potenciálními válečnými zločiny.

Osvobození osmi milionů lidí od zločinců

Veale zdůraznil, že pod zločineckou organizací Islámský stát žilo 7,7 milionu Iráčanů a Syřanů, kteří byly osvobozeni díky akcím vojenské koalice pod vedením Spojených států. „Vždy se snažíme minimalizovat utrpení civilistů a civilní infrastruktury,“ vysvětlil Veale.

Americké ministerstvo obrany dříve připustilo, že během bojů s islamisty mohlo být v roce 2017 zabito pět stovek civilistů. Loni bylo provedeno na území kontrolované bojovníky Islámského státu více než deset tisíc náletů.

Americký server Vox připomenul, že v boji proti Islámskému státu vsadily Spojené státy na dva způsoby, jak teroristickou organizaci porazit. Jednak materiální podporou a výcvikem místních skupin, které bojovaly proti IS. Druhým byly letecké útoky, často bezpilotních letadel.

„Letecké útoky byly hlavním důvodem, proč Trumpova vláda uspěla,“ napsal Vox. V některých případech bylo složité oddělit civilisty od bojovníků IS, pokud došlo k bombardování budov, kde samozvaní ozbrojenci bydleli společně s manželkami a dětmi.

Reportéři deníku The New York Times loni v listopadu napsali, že americká armáda zabíjela civilisty během kampaně proti Islámskému státu na území Iráku 31krát více, než Pentagon sám připouštěl. „Pokud jde o úmrtí civilistů, je to nejméně průhledná válka v moderní americké historii,“ zdůraznili novináři.

BRAND24

Související články:

Den veteránů podle Trumpa: přehlídka za stovky milionů místo pomoci vojákům bez domova

Google prožívá krizi identity. Jeho zaměstnancům vadí spolupráce s Pentagonem

Lepší než Google: startup Primer zaujal i CIA

Fitness aplikace odhalila základnu CIA a ohrozila vojáky. Nejen americké

 Vojáci na základně Bagrám, poblíž afgánského hlavního města Kábulu si oblíbili běhání koleček kolem perimetru


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).