Menu Zavřít

Okamura nepřiznal transakce za 15 milionů. Účetní udělala chybu, brání se

25. 10. 2017
Autor: čtk

Předseda a poslanec hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura v majetkovém přiznání za loňský rok neuvedl finanční transakce v hodnotě zhruba 15 milionů korun. Napsal to dnešní deník Dnes. V dokumentu neuvedl prodej bytu na pražských Vinohradech za deset milionů korun ani bankovní úvěr až do výše pěti milionů korun. Všichni poslanci přitom mají ze zákona povinnost přiznávat veškeré příjmy i závazky. Okamura odmítá, že by něco úmyslně zamlčel. Přiznání mu prý vyplňuje účetní.

Nesrovnalostmi v majetkových přiznáních politiků se nyní zabývá ministerstvo spravedlnosti, které Okamurův případ zaslalo na obecní úřad v místě trvalého bydliště šéfa SPD. Tamní úřad rozhodne, zda se poslanec dopustil přestupku.

„Porovnáním údajů uvedených v oznámení pana poslance Okamury s údaji uvedenými v jiných registrech a informačních systémech veřejné správy bylo zjištěno, že pan poslanec Okamura mohl svým jednáním naplnit znaky přestupku zákona o střetu zájmů,“ řekl deníku Dnes Jiří Kapras, který na ministerstvu spravedlnosti vede odbor střetu zájmů.


Komentář: Máme rádi Okamuru. S našimi penězi to umí nejlíp

 Petr Holec


Do kolonky, kam mají poslanci podle zákona povinně sepsat své příjmy přesahující 500 tisíc korun, zanesl Okamura pouze patnáctimilionový výdělek z firem a dalšího podnikání. Okamura uvedl, že prodej bytu započítal do příjmu z podnikání. Jenže podnikatelem v nemovitostech není a navíc šlo o případ, kdy prodal někomu jinému svůj vlastní byt, uvedl deník Dnes. Vinohradský byt od Okamury koupila bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Okamura rovněž do přiznání nenapsal, že má u banky úvěr až do pěti milionů korun. „Ručil za něj právě prodaným bytem, loni však závazek převedl na svou jedinou zbylou nemovitost, pozemek na pražském Břevnově. Jenže kolonku přiznání, v němž mají poslanci přiznávat veškeré své závazky, nechal předseda SPD prázdnou,“ poznamenal deník Dnes.

Okamura nesrovnalosti v majetkovém přiznání nemohl zpětně opravit

Okamura prý chtěl nesrovnalosti ve svém poslaneckém majetkovému přiznání opravit už před volbami, žádal o to sněmovní mandátový a imunitní výbor. Dostal ale informaci, že zpětná oprava není možná.

Tajemnice mandátového a imunitního výboru Sněmovny Hana Studničková uvedla, že ji telefonicky kontaktovala Okamurova asistentka. Informovala ji o dodatečně zjištěných údajích, které zřejmě nedopatřením nebyly zahrnuty do čestného prohlášení, a ptala se, zda se s tím dá něco dělat. Tajemnice jí podle svého vyjádření odpověděla, že údaje jsou už od července veřejně přístupné a jejich oprava není možná. Studničková řekla, že žádost nebyla směřována na výbor, ale šlo jen o telefonický dotaz na sekretariát výboru. Žádnou jinou žádost v tomto směru už výbor neobdržel, uvedla.


Vše o povolebním vývoji čtěte v rubrice Volby 2017


„Výše mých příjmů za rok 2016, kterou jsem uvedl v majetkovém přiznání poslance, v absolutní částce zcela souhlasí - a je plně v souladu s daňovými přiznáními podanými na finanční úřad,“ uvedl Okamura.

BRAND24

Problémy kvůli majetkovému přiznání měl i šéf hnutí ANO a bývalý vicepremiér Andrej Babiš. Sněmovní mandátový a imunitní výbor na jaře požádal městský úřad v Černošicích, aby prošetřil nesrovnalosti v jeho přiznání. Úředníci ale případ odložili s tím, že skutek je už promlčený. Poslanci žádali vyšetřit nesoulad mezi údaji, jež Babiš napsal do oznámení o příjmech, a těmi, jež zveřejnil v prověrce svých příjmů. Babiš to vysvětloval chybou své účetní, která do přiznání napsala hrubé příjmy, ale chybně je označila jako příjmy po zdanění.

Čtěte dále:

Miliardáři v politice? Otázka zní, proč až teď

Populisté Babiš s Okamurou „proslavili“ Česko až v Nigérii

Okamura chce zastoupení v čele sněmovny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).