Menu Zavřít

Populisté Babiš s Okamurou „proslavili“ Česko až v Nigérii

18. 10. 2017
Autor: čtk

Na české politické scéně dominují před volbami populisté, kteří ničí zavedené politické strany. Andreje Babiše francouzská agentura AFP pasuje coby „českého Trumpa“, do pozice jasného favorita voleb, sekunduje mu protiimigrační Tomio Okamura a stejně naladěný prezident Miloš Zeman, který se bude ucházet o zvolení za pár měsíců. Zprávu AFP převzaly rovněž nigerijský zpravodajský server Pulse a server v Malajsii The Sun Daily.

Na zprávě AFP není pro českého čtenáře nic překvapujícího, ale pro nezasvěcené čtenáře v Nigérii nebo Malajsii může jít o zajímavé informace o vzdálené zemi ve středu Evropy.

Dozvědí se tak, že v České republice, která je od roku 2004 členem Evropské unie a žije v ní přes deset milionů lidí, je před víkendovými volbami jasným favoritem populistické hnutí ANO vedené druhým nejbohatším Čechem (fakticky Slovákem narozeným v Bratislavě) Andrejem Babišem, kterému se přezdívá „český Trump“ nebo „český Berlusconi“.


Blog Jana Novotného o favoritovi voleb Babišovi :

K čemu je nám maňásek?

Brífink Jana Novotného


Miliardářovo hnutí v předvolebních průzkumech drtí tradiční strany, socialisty i občanské demokraty. Preference mu přisuzují až třicet procent hlasů, píše AFP. Češi jeho hnutí volí také kvůli tomu, že mají silnou averzi k tradičním politickým stranám zasažených korupcí, vysvětlil pro agenturu politolog Josef Mlejnek.

„Nabízí voličům populistickou alternativu prezentace svojí osoby jako schopného manažera státu, protože už dokázal úspěšně řídit svůj konglomerát (Agfofert),“ vysvětlil politolog pro neznalé politických poměrů v ČR.

AFP - nejstarší agentura světa
Agence France-Presse (AFP) neboli Francouzská tisková agentura je nejstarší mezinárodní zpravodajská agentura. Její centrála se nachází v Paříži na Place de la Bourse ve 2. obvodu. Po AP a Reuters je dnes třetí největší tiskovou agenturou na světě, má pobočky ve 110 zemích a nabízí zprávy v šesti jazycích (francouzsky, anglicky, arabsky, španělsky, německy a portugalsky), multimediální zprávy pak navíc v japonštině a obou čínštinách. Denně vyprodukuje 5000 zpráv, 2000–3000 fotografií, 80 infoboxů a animací a asi 30 videí. Založena byla v roce 1835.

Zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/Agence_France-Presse

Francouzský politický analytik Jacques Rupnik vidí na příkladu Babiše problém v nárůstu obliby podnikatelského populismu, který už uspěl ve Spojených státech v osobě Donalda Trumpa. Babiš volá po uzavření hranic Evropské unie a zastavení migrace, což jsou lákavá slova pro euroskeptické voliče. Babišovy skandály, včetně trestního stíhaní kvůli dotacím na Čapí hnízdo, mohou nakonec vést k tomu, že by strana musela sestavit vládu bez jeho osoby, naznačil Mlejnek.

Dalším protisystémovým hráčem (mimo české komunisty) je strana Tomia Okamury, který se pro změnu narodil v Tokiu. Oslovuje asi sedm procent voličů svojí antiimigrační rétorikou a plánem na odchod Česka z EU. I když v ČR nežijí téměř žádní přistěhovalci a ekonomicky se zemi daří, přesto je mnoho lidí velmi negativně naladěno vůči uprchlíkům.

Francouzská agentura dodala, že se Češi několik měsíců po parlamentních volbách vydají k volebním urnám opět, aby si zvolili nového prezidenta. O druhé funkční období bude bojovat Babišův zastánce Miloš Zeman, který je „proruský, pročínský a protiimigrační“.

BRAND24

Dále čtěte o Babišovi v zahraničních médiích:

Nejsem populista, kvůli EET mě lidé nenávidí. Babiš rozmlouval Němcům srovnání s Orbánem

Rozhoduje, kdo je v Česku boháč. Babiš zaujal agenturu Bloomberg

Andrej Babiš na sněmu ANO


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).