Menu Zavřít

Nový šéf Českých drah Nebeský chce modernizovat vozový park a více expandovat do zahraničí

2. 10. 2019
Autor: čtk

Nový šéf Českých drah Václav Nebeský chce postupně omlazovat a modernizovat vozový park dopravce, plánuje proto masivní investice. Dráhy by podle něj měly také více expandovat na zahraniční trhy. Řekl to dnes řekl poslancům ve sněmovním hospodářském výboru. Nebeský byl v minulém týdnu zvolen předsedou představenstva a generálním ředitelem Českých drah.

Nebeský dnes poslancům představil svou vizi a strategii, se kterou zvítězil ve výběrovém řízení. Rozdělil ji do sedmi oblastí, které se týkaly dlouhodobé strategie firmy, personální, obchodních, ekonomických a technických záležitostí firmy. Důraz chce klást také na bezpečnost, zejména v digitální formě.

Jedním z hlavních cílů Nebeského je obnovení vlakové flotily. „Máme strašně starý vozový park, průměrné staří našich vozů je kolem 31 let. Musíme masivně investovat,“ řekl Nebeský. Chce proto postupovat podle podrobného investičního plánu, podle kterého dráhy vybírají a nakupují nová vozidla. Konkrétní částku na nákup a modernizaci vozidel ovšem zatím nekonkretizoval.

Jak často jezdíte vlakem?

Dalším cílem Nebeského je také větší aktivita státního dopravce na zahraničních trzích, Česko je podle něj pro tak velkou firmu malé. Zaměřit se chce na středoevropský trh, kde jsou provozní a technické podmínky srovnatelné s těmi tuzemskými. Západní trhy, jako například Německo, jsou podle něj pro dráhy složité.

Nebeský také uvedl, že České dráhy v současnosti nejsou připraveny na plné otevření železničního trhu v Česku. „Společnost nyní nemá žádnou obecnou strategii, pouze strategické materiály. S kolegy proto chceme vytvořit novou strategii společnosti, která ji připraví na postupnou liberalizaci trhu,“ podotkl s tím, že nepřipravenost společnosti na otevírání trhu není vina předchozích vedení. Dráhy jsou podle něj jediný podnik, který dokáže zajistit síťovost a návaznost spojů na tuzemské železnici. Inspirovat se chce například v Rakousku. Zároveň zdůraznil, že nechce prodávat dceřiné společnosti Českých drah. Máme díky nim obrovské zázemí a zbavovat se toho by podle mě byla chyba,“ dodal.

Po jednání výboru se Nebeský také vyjádřil ke kritice jeho volby ze strany opozice. Ta mu vytýkala především spojení jeho manželky Olgy s dotační kauzou Agrofertu a premiéra Andreje Babiše (ANO). „To absolutně odmítám. Tu auditní zprávu nepsala má žena, psalo ji 20 lidí napříč resorty. Taková obvinění jsou lidsky nízké“ řekl novinářům. Podle opozice také nemá Nebeský dostatečné předpoklady pro řízení státního dopravce. Nový šéf ČD k tomu jen řekl, že mu podmínky výběru dozorčí rady nepřísluší komentovat, za kritikou je však podle něj především politická hra.

Nebeský v minulosti v Českých drahách už působil, čtyři roky jako výpravčí, poté jako technolog a systémový specialista. Později byl také v dceřiných firmách skupiny ČD-Telematika a ČD Informační systémy. Nyní byl politickým náměstkem na MMR. V čele státního dopravce nahradil Miroslava Kupce, který byl odvolán v červnu.

Čtěte také:

Předsedou dozorčí rady ČD se stal bývalý viceguvernér ČNB Kysilka

 Pavel Kysilka

BRAND24

Táta nádražáků: rozjela se velká hra o České dráhy

 Některé nosné konstrukce již nešlo repasovat a musely být vyrobeny znovu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).