Menu Zavřít

Napůl ve vládě, napůl v opozici. SPD zvažuje nezvyklou koalici s CDU/CSU

12. 12. 2017
Autor: čtk

Příští německá vláda by podle předsedy sociální demokracie (SPD) Martina Schulze mohla být postavena na zcela nezvyklých základech. Koalice s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové by měla dohodu jen na některých programových bodech, které by společně prosazovala v parlamentu. V dalších by se ale strany mohly chovat jako opoziční. Politici CDU ale pro takovou formu spolupráce vyjadřují jen málo pochopení.

Nezvyklé modely spolupráce vedení SPD zvažuje proto, že se řadě straníků do další velké koalice nechce. V zářijových volbách totiž po zatím poslední takové koalici dosáhli sociální demokraté nejhoršího výsledku v dějinách spolkové republiky. Navíc se obávají, že by je další volební období ve stejné konstelaci znovu oslabilo, a naopak posílilo okrajové strany.

Někteří sociální demokraté tak po krachu dosavadních jednání o vládě mezi CDU/CSU, svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými podporují menšinovou vládu CDU/CSU, další jsou zase pro nezvyklou formu velké koalice. V té by strany nemusely mít nikterak dlouhou koaliční smlouvu, ale pouze dohodu na pěti nebo deseti základních oblastech. V těch ostatních by pro svůj program mohly hledat oporu i u parlamentní opozice.


Schulz chce evropskou federaci. Kdo bude proti, má z EU odejít

 Šéf SPD Martin Schulz


SPD věří, že by jí to umožnilo se vůči CDU/CSU více vymezovat, díky čemuž by dvojice stran nemusela být některými voliči vnímána jako monolitní blok. Otázkou ale je, jak se k takovým úvahám postaví Merkelová, která dala opakovaně najevo, že chce stabilní vládu a preferuje tradiční velkou koalici.

Spolustraníci Merkelové dnes úvahy sociálních demokratů odmítli. Místopředsedkyně CDU Julia Klöcknerová listu Neue Osnabrücker Zeitung řekla, že není pro polovičaté dohody. „Buď chcete vládnout, nebo nechcete,“ podotkla. Podobně to vidí i její stranický kolega a ministerský předseda Hesenska Volker Bouffier, podle něhož by takový model nejspíš nebyl stabilní.
Jednání o nové vládě mezi CDU/CSU a SPD začnou ve středu, podrobnější rozhovory mají odstartovat v lednu.

BRAND24

Přečtěte si také:

Esej: Záhada mizejícího socdem voliče

Mouřenín skončil. Restauratér v Berlíně změnil „náckovský“ název podniku

Ekonacisté a tábory á la Hitlerjugend. Němečtí extremisté navazují na „tradice“

Bitva o kebab: hrozba zákazu rozlítila Turky v Německu

 Kebab, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).