Menu Zavřít

Metnar bude mít nového náměstka. Obrana buduje sekci, kterou loni zrušila

21. 11. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

Ministerstvo obrany v loňském roce rozprášilo sekci průmyslové spolupráce. Nyní se ji chystá obnovit.

Organizační změny, které na obraně proběhnou k 1. lednu 2020, přináší i jeden velký návrat. V úřadu opět vznikne sekce, jejímž hlavním úkolem je podpora a komunikace s českými zbrojními firmami. “Vzhledem k rostoucímu rozpočtu nabývá spolupráce s obranným průmyslem a jeho podpora na důležitosti,” vysvětluje Jan Pejšek, mluvčí ministerstva.

Jde nicméně o poměrně překvapivý krok. Není to vůbec dávno, co obrana sekci průmyslové spolupráce zrušila. Došlo k tomu teprve 1. ledna 2018, kdy o jejím konci rozhodla ministryně Karla Šlechtová (za ANO). Tehdejší náměstek a šéf sekce Tomáš Kuchta k tomu týdeníku Euro loni v létě řekl: “Vysvětlila mi (Šlechtová, pozn. red.), že sekce průmyslové spolupráce byla příliš malá, ale nějak k tomu nepřipočítala ty tisícovky lidí ve státních podnicích a příspěvkových organizacích.”

Důvěřujete české armádě?

Se zrušením sekce nesouhlasil nejen Kuchta, který je dnes českým velvyslancem v Srbsku, ale ani zástupci českých firem zaměřených na zbrojní výrobu. To ostatně na několika setkáních řekli i Lubomíru Metnarovi, jenž se ministerstva ujal v červnu 2018 po Šlechtové.

Podle informací týdeníku Euro by se měl novým náměstkem ministra a šéfem sekce stát Tomáš Kopečný, nynější ředitel resortního odboru a bývalý Kuchtův kolega. “O tom, jak bude (sekce, pozn. red.) personálně obsazená, si nedovolím v médiích v tuto chvíli spekulovat. Navíc do 1. ledna 2020 je ještě spousta času,” reagoval sám Kopečný.

Podle Jana Pejška vypíše resort výběrové řízení na nového náměstka v nejbližších dnech. Pokud se tendr nestihne do 1. ledna 2020 ukončit, ministr obrany určí dočasného šéfa sekce příkazem.

Čtěte také:

Nábor nových vojáků drhne. Přesto ho povedou dva generálové

BRAND24

Komentář: Velké oči armády aneb Kde ti mladí jsou?

Současná česká armáda je oproti té předlistopadové desetinová, a přesto o poznání silnější

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).