Menu Zavřít

Kauza Babišova syna: premiér vysvětluje situaci ČSSD a komunistům, Okamura mluví o vládě odborníků

14. 11. 2018
Autor: čtk

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes od rána vysvětluje lídrům politických stran kauzu údajného únosu svého syna na Krym. Ke kauze se premiér krátce vyjádřil na jednání vlády, sešel se také s předsedy vládní ČSSD, dále komunistů a SPD. Ve Sněmovně se za účasti Babiše sešel poslanecký klub sociální demokracie.

Opozice mezitím shromáždila podpisy pro svolání mimořádné schůze Sněmovny k hlasování o nedůvěře vládě. Novinářům Babiš řekl, že pobyt jeho syna Andreje na Krymu a Ukrajině byl legální a nešlo o únos, jak jeho syn řekl v reportáži serveru Seznam Zprávy.

Předseda SPD Tomio Okamura po schůzce s Babišem řekl, že si jeho strana přeje ve vládě programově nahradit ČSSD. Návrh na vstup SPD do vlády však od ANO nepřišel a SPD podle Okamury nemůže vstoupit do vlády s nikým, kdo má nedořešené kauzy. Umí si ale představit, že program SPD by mohla prosazovat vláda odborníků, které by vybralo hnutí ANO.

Ministři na pravidelné schůzi vlády slyšeli od premiéra zhruba pětiminutové vyjádření k případu. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) k tomu uvedla, že stále platí stanovisko sociální demokracie, že strana nevylučuje žádný scénář, který by mohl následovat po koaličním jednání. O výsledku první schůzky předsedy ČSSD Jana Hamáčka s Babišem jednal poslanecký klub sociální demokracie, Hamáček ani Babiš schůzku nekomentovali. S premiérem dnes odpoledne Hamáček zamířil na další jednání klubu. Ve čtvrtek bude šéf ČSSD o kauze mluvit s prezidentem Milošem Zemanem.


Pavel Páral o možných důsledcích podivného cestování Andreje mladšího: Nemocné děti mocného otce

 Páral


Komunisté, kteří v červenci vznik Babišovy vlády podpořili, svolali na příští úterý jednání výkonného výboru. Rozhodne, jak se strana postaví k hlasování o nedůvěře vládě. Šéf komunistů Vojtěch Filip po setkání s Babišem řekl, že osobně v reportáži serveru Seznam Zprávy nic nového nespatřuje.

Šest opozičních stran včetně SPD, které sdružují 92 poslanců, vyzvalo v úterý Babiše k odstoupení. Dnes předseda ODS Petr Fiala oznámil, že shromáždily dostatek podpisů pro svolání mimořádné schůze Sněmovny, na níž by se hlasovalo o vyslovení nedůvěry vládě. Se svoláním schůze ale chce ještě počkat na vývoj v dalších dnech. Podle něj není vyloučeno, že sám Babiš vyvodí politickou zodpovědnost.

Babiš řekl, že má dostatek dokumentace dokládající legálnost pobytu jeho syna na Krymu. Ale neupřesnil to. Kritizoval novináře, kteří zveřejnili rozhovor, v němž Babišův syn mluví o tom, že jeho otec ho chtěl dostat z Česka kvůli policejnímu vyšetřování dotací pro farmu Čapí hnízdo. Premiér hovořil o hyenismu na osobě trpící schizofrenií a o tom, že kauza je záměrně načasovaná před státním svátkem 17. listopadu, aby se mohly demonstrace proti premiérovi spojit s oslavami. Seznam.cz taková nařčení odmítl. Redakce pořadu Zvláštní vyšetřování, postupovala podle jeho mluvčí ve všech ohledech eticky a výhradně s ohledem na veřejný zájem

V kauze se objevilo i jméno psychiatričky Dity Protopopové, o níž Babiš mladší řekl, že mu dala na výběr mezi pobytem v Národním ústavu duševního zdraví a cestou na „prázdniny“. Manžel Protopopové ho pak odvezl na Krym, řekl Babišův syn. Národní ústav duševního zdraví dnes uvedl, že Protopopová ve zprávě o zdravotním stavu premiérova syna nepochybila.

Kauze se dnes věnují deníky v Česku, na Slovensku a ve Švýcarsku, kde nyní Babišův syn žije. Podle českého i slovenského tisku Babiš do kauzy Čapí hnízdo zapletl své děti sám a v budoucím vývoji bude rozhodující, na čí stranu se přikloní vládní ČSSD. Podle Hospodářských novin začala největší politická krize za dobu, kdy je Babiš předsedou vlády. Nejnovější skandál už v úterý neunikl ani světovým tiskovým agenturám, slovenským serverům, britské zpravodajské stanici BBC nebo Rádiu Svobodná Evropa.

BRAND24

O kauze čtěte více:

Zeman: Údajný únos Babišova syna je dosti divoká konspirace, vládu neohrozí

Natáčení syna je vrchol hyenismu, říká Babiš. ANO mluví o účelové kampani

Šest opozičních stran podalo návrh na vyslovení nedůvěry vládě

Babišův syn: Kvůli Čapímu hnízdu mě drželi na Krymu

Premiér Babiš: Můj syn je psychicky nemocný, z Česka unesen nebyl

 Premiér Andrej Babiš (ANO)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).