Menu Zavřít

Imunitní výbor doporučil Sněmovně vydat Babiše a Faltýnka ke stíhání

16. 1. 2018
Autor: čtk

Sněmovní imunitní výbor dnes doporučil plénu Sněmovny, aby vydalo premiéra Andreje Babiše (ANO) a prvního místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Po jednání výboru to potvrdili jeho členové. Kdy se bude policejní žádostí o jejich vydání zabývat dolní komora jako celek, zatím není jasné. Piráti budou žádat, aby se tak stalo ještě dnes před hlasováním Sněmovny o důvěře menšinové vládě.

Pro vydání lídrů hnutí ANO Babiše a Faltýnka hlasovalo 11 členů mandátového a imunitního výboru. Novinářům to řekl jeho předseda Stanislav Grospič (KSČM). Osobně hlasoval stejně jako v září, když na stejnou žádost reagovala bývalá Sněmovna, tedy pro vydání. Všich osm členů hnutí ANO se hlasování zdrželo, řekla místopředsedkyně výboru Taťána Malá (ANO). Nedovede si představit, že by pro vydání obou lídrů hlasovala na plénu. O dalším postupu bude jednat klub, doplnila.

„Okolnosti, které se kolem kauzy dějí, a informace, které jsme měli možnost načerpat, nás vedly k tomu, že jsme nemohli hlasovat pro vydání, protože nebylo vyloučeno podezření, že by se mohlo jednat o politicky motivovanou kauzu,“ uvedla Malá.

„Jednání bylo složité, musely se zvážit všechny okolnosti,“ řekl Grospič. „Jsme si vědomi toho, že v trestním spisu i ve výpovědích, které jsme měli možnost slyšet jsou věci, které možná navozují řadu otázek, ale zároveň si uvědomujeme, že výbor není orgánem činný v trestním řízení. Nerozhodujeme o vině a trestu,“ řekl.


Jak olafnout svoje mouly. Čtěte komentář Pavla Párala

 Páral


Kateřina Valachová (ČSSD) ocenila, že výbor přijal nějaké rozhodnutí. „Na obsahu zpravodajské zprávy jsme se shodli všichni. Myslím si, že to je důležité z hlediska spravedlivého posouzení věci a procesu vydání obou poslanců,“ řekla Valachová. Dodala, že vliv na jednání výboru mělo to, že Babiš s Faltýnkem sami požádali o své vydání. „Pro mě to bylo podstatné,“ uvedla. Vliv Babišova postoje přiznali i další členové výboru.

Poslanci hnutí SPD, kteří původně chtěli, aby na dnešním jednání výbor vyslechl bývalého detektiva Jiřího Komárka, nakonec hlasovali ve výboru pro vydání Babiše a Faltýnka. Podobný postup bude doporučovat členům klubu člen výboru Radek Rozvoral (SPD). Nějaké náznaky, že by kauza mohla být zpolitizovaná, Rozvoral nicméně stále cítí. „Vzhledem k tomu, že nejsme orgány činnými v trestním stíhání, o tom musí rozhodnout soud,“ uvedl Rozvoral s odkazem na diskusi kolem Komárka či na načasování kauzy. „Myslíme si, že by to zpolitizované mohlo být, ale nemáme pro to žádné důkazy,“ doplnil. Komárka ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) nezbavil mlčenlivosti, takže dnes nevypovídal.

Výbor je 19členný, 11 hlasů v něm dohromady mají zástupci ODS, Pirátů, SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Za ANO je ve výboru osm členů.


Ministerstvo zřejmě vyjme Čapí hnízdo z financování EU, stanovisku ROP navzdory

Farma Čapí hnízdo


Babiše a Faltýnka policie obvinila už před volbami pro podezření z dotačního podvodu. Babiše podezírá i z poškození finančních zájmů EU. Oba poslanci tvrdí, že se žádného trestného činu nedopustili a říkají, že jde o politickou kauzu. Uvedli ale, že dolní komoru požádají o to, aby je ke stíhání vydala.

Některé kluby chtějí, aby Sněmovna rozhodla o policejní žádosti ještě před pokračováním jednání o vyslovení důvěry Babišově menšinové jednobarevné vládě. Pravděpodobnější je však varianta, že dolní komora projedná žádost policie o Babišovo a Faltýnkovo vydání k stíhání až za týden. Například Valachová si stejně jako Babiš myslí, že hlasování o vydání nemá s důvěrou menšinové vládě souvislost.

BRAND24

Policie v případu stíhá i dalších devět lidí. V minulém volebním období Sněmovna Babiše a Faltýnka ke stíhání vydala. Nyní poslanci posuzují novou policejní žádost, protože Babiš a Faltýnek v říjnových volbách obhájili mandát, a nabyli tím znovu imunitu v plném rozsahu. Komárek podle dřívějších informací deníku Dnes zmínil u soudu údajné propojení vyšetřovatele případu Čapí hnízdo Pavla Nevtípila s právníkem kontroverzního podnikatele Ivo Rittiga Davidem Michalem. Podle vyjádření Malé z minulého týdne mluvil Komárek o vztahu vyšetřovatele s mafií.

Čtěte také:

Kauza Čapí hnízdo je sportsťárna, zlobí se Babiš. OLAF podle něj není nezávislý

Čapí hnízdo bylo propojeno s Agrofertem, tvrdí zpráva OLAF

Imunitní výbor si pozval bývalého detektiva Komárka. Nehoráznost, zlobí se Kalousek

OLAF odmítl vydat českým europoslancům zprávu o Čapím hnízdě

Agrofert si kvůli zprávě OLAF stěžuje u evropského soudu i u ombudsmana

Zpráva OLAF o Čapím hnízdu obsahuje slovo podvod, tvrdí Michálek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).