Menu Zavřít

Hrozba pro Rusko. Nové sankce by významně ohrozily ekonomiku země, tvrdí analýza

10. 7. 2018
Autor: čtk

Případné nové západní sankce vůči Moskvě by významně ohrozily ruskou ekonomiku, stávající protiruská opatření přitom zasáhla už více než 20 procent ruského firemního sektoru. Vyplývá to z nové zprávy ruské ratingové agentury AKRA. Ta očekává, že západní sankce budou mít dlouhodobý vliv na ekonomický vývoj Ruska a příjmy ruských domácností.

Západ schválil protiruské sankce poprvé v roce 2014 v souvislostí s ruskou anexí ukrajinského poloostrova Krym. Moskva v rekaci na opatření zakázala dovoz některých potravin ze zemí, které připojily Rusko na sankční listinu.

„Nebezpečí rozšíření protiruských sankcí zůstává jedinou hrozbou, jíž ruská ekonomika může letos čelit,“ cituje agentura Reuters ze zprávy AKRA. Nová opatření by přitom mohla mířit na další podniky, hrozí ale i odpojení Ruska od globální bankovní transakční sítě SWIFT.


Tři fáze všeho. Jak se Rusko chová ke svým oligarchům?

 Vladimir Potanin


Ratingová agentura zároveň upozorňuje, že Rusko zřejmě ekonomicky neporoste ani při zrušení západní sankcí. Omezují ho totiž především vnitřní ekonomické problémy a kroky, které Moskva přijala v reakci na západní sankce.

BRAND24

Jako příklad uvádí AKRA nárůst cen některých potravin, což způsobily především ruské protisankce. „Výsledkem protisankcí je nárůst cen a pokles příjmů domácností o dva až tři procenta v letech 2014 až 2018,“ uvádějí autoři zprávy.

Dále čtěte:

Další odveta za vměšování do voleb: USA rozšířily protiruský sankční seznam o oligarchy

Abramovič už může do Británie. Ruský oligarcha získal izraelské občanství

USA rozšířily protiruské sankce. Jedna z postižených firem má pobočku v Praze


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).