Menu Zavřít

USA rozšířily protiruské sankce. Jedna z postižených firem má pobočku v Praze

11. 6. 2018
Autor: čtk

Americké ministerstvo financí rozšířilo protiruské sankce na pět ruských společností a tři osoby. Stalo se tak na základě zákona o posílení sankčního režimu schváleného v loňském roce. Podle ruské agentury TASS má jedna z postižených ruských firem odbočku v Praze.

Podle prohlášení ministra financí Stevena Mnuchina protiruské sankce zasáhly ruské právnické a fyzické osoby odpovědné za nelegální kybernetické aktivity a za materiální a technologickou podporu ruských tajných služeb. „Tyto subjekty přímo přispěly ke zdokonalení ruských kybernetických a podmořských špionážních aktivit ve spolupráci s (ruskou kontrarozvědkou) FSB, což ohrožuje bezpečnost USA a jejich spojenců,“ uvedl ministr.

Podle agentury AP je nově sankcím vystavena společnost Digital Security a dvě s ní spojené firmy a dále firmy Kvant Scientific Research Institute a Divetechnoservices. Tři manažeři poslední z nich byli rovněž zařazeni na sankční seznam.


Další odveta za vměšování do voleb: USA rozšířily protiruský sankční seznam o oligarchy

 Jeden z nejbohatších Rusů Viktor Vekselberg


Ruská agentura TASS napsala, že jedna z postižených firem má zastoupení v Praze. Jde o firmu ERPScan napojenou na společnost Digital Security specializující se údajně na problémy informační bezpečnosti. Kromě Prahy, kde má podle svých webových stránek divizi zaměřenou na vývoj a výzkum, má ERPScan odbočky v Amsterodamu a Tel Avivu. Kanceláře má společnost v kalifornském městě Palo Alto.

Sankce bezprostředně vyvolaly ruské hackerské útoky z loňského roku včetně šíření útočného viru NotPetya a útoku na americkou energetickou rozvodnou síť. Souvisejí rovněž se snahami tajné služby FSB mapovat rozložení podmořských komunikačních kabelů, uvádí ministerstvo financí USA.

BRAND24

Podle agentury AP se rošířil i dopad amerických sankcí proti Libyi - na příslušný seznam bylo nově zařazeno šest osob.

Přečtěte si také:

Průlomový program a absolutně správný směr. Putin „debatoval“ s občany

USA chystají další sankce pro Rusko. Kvůli pokračující podpoře Asada


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).