Menu Zavřít

Abramovič už může do Británie. Ruský oligarcha získal izraelské občanství

1. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Ruský oligarcha Roman Abramovič získal izraelské občanství a izraelský pas. Izraelská média se pondělnímu příjezdu nyní nejbohatšího občana Izraele věnují od začátku týdne. List Haarec poukázal na Abramovičovy potíže s prodloužením víza v Británii, kam ale jako Izraelec bude moci nyní jezdit bez víza, aspoň dokud bude Británie členem Evropské unie.

„Dokončil proceduru žadatele, přestěhoval se, žije v Izraeli a dostal izraelský pas,“ řekl izraelský velvyslanec v Moskvě Gary Koren stanici Echo Moskvy. Velvyslanec doufá, že Abramovič, jehož jmění se odhaduje na více než 12 miliard dolarů (asi 266 miliard korun), bude investovat v Izraeli. „Je to úspěšný podnikatel a my doufáme, že část jeho bohatství bude investována do naší ekonomiky,“ řekl Koren s poukazem na možnost pomoci izraelskému fotbalu, který je prý „v politováníhodném stavu“.

Abramovič je kromě jiného majitelem anglického fotbalového klubu Chelsea. Kvůli potížím s vízy pozastavil svůj projekt na přestavbu stadionu klubu, kde měla být zvýšena kapacita na 60.000 míst. Oficiálně se pozastavení plánu vysvětluje jako „důsledek nepříznivého investičního klimatu“.

Podle izraelských sdělovacích prostředků Abramovič přesídlil na základě izraelského zákona o právu na návrat, jež se týká osob, které prokážou své židovství.


Přečtěte si komentář: Proč zazlívat Trumpovi Jeruzalém

Kuřácký koutek Daniela Deyla


Haarec píše, že Londýn byl po dvacet let útočištěm oligarchů, ale teď, po útoku na dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dceru, začala britská vláda při vízovém řízení klást detailnější otázky o původu majetku dotyčných. Ačkoli by pro Abramoviče a jeho účetní nemělo být problémem dodat přehled o majetku, rozhodl se Abramovič pro Izrael.

Naposledy majetkové přiznání udělal v roce 2011 v Rusku. Kromě luxusních sídel v Rusku, Británii a Francii, několika jachet a aut v něm přiznal 130 milionů dolarů v hotovosti a akciích.

BRAND24

Izrael v roce 2007 přijal zákon, podle nějž nově příchozí nemusejí deset let od získání občanství vykazovat majetek a výdělek nabytý v mimo Izrael. Ačkoli není důvod domnívat se, že je motivem Abramovičova přesídlení útěk před daňovým přiznáním, jeho neochota poskytnout Británii přehled o svém jmění v zájmu obnovy víza vyvolává otázky, píše Haarec.

Dále čtěte:

USA přesunuly ambasádu do Jeruzaléma. Izraelci zabili desítky protestujících Palestinců

Západní břeh Jordánu není okupovaný, tvrdí americké ministerstvo zahraničí

USA přesunuly ambasádu do Jeruzaléma. Izraelci zabili desítky protestujících Palestinců

Spojené státy si nepřejí vyšetření násilí v Pásmu Gazy. Prohlášení Rady bezpečnosti zablokovaly


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).