Menu Zavřít

EU zastaví dotace pro Agrofert, dokud se nevyřeší Babišův střet zájmů

13. 12. 2018
Autor: čtk

Dokud nebude vyjasněna situace okolo možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše, nehodlá Evropská komise vyplácet společnosti Agrofert žádné dotace. Zastavení dotací se netýká celé České republiky, ale jen firem skupiny Agrofert v rámci zemědělské a kohezní politiky. České úřady nyní tuto věc s Evropskou komisí intenzivně řeší. Europarlament dnes schválil usnesení požadující dotace pro Agrofert pozastavit.

Komisař Oettinger během středeční debaty v Evropském parlamentu řekl, že od začátku srpna, kdy platí nová pravidla posuzování střetu zájmů, nebyly České republice poskytnuty žádné dotace. Původně z jeho slov vyplynulo, že dotace nebude EU vyplácet celé České republice.

Ministerstvo financí nebude žádosti o platby spojené s Agrofertem zasílat Evropské komisi k proplacení. „Jedná se o předběžné a opatrnostní opatření reagující na aktuální zkoumání stížností, které ve věci domnělého střetu zájmů Evropská komise obdržela. Toto opatření umožní Evropské komisi zajistit plynulé platby do České republiky za jakékoliv další výdaje. Tímto krokem se vyloučí ohrožení proplacení dalších žádostí. Toto opatření neznamená provedení finanční opravy,“ uvedlo ministerstvo. Rozhodnutí ministerstva se týká všech výdajů souvisejících s koncernem bez ohledu na datum. Zatím jde o jeden projekt spolufinancovaný z EU za zhruba 2,9 milionu korun.


Přečtěte si komentář: Koalice dotačního podvodu

 Páral


Podle Andreje Babiše ministerstva komunikují o dotacích pro Agrofert a o výkladu nového evropského práva s Evropskou komisí. Předseda vlády je přesvědčen, že se ukáže, že kvůli dotacím pro firmy, které převedl do svěřenských fondů, není ve střetu zájmů. Spor vidí ve výkladu nového práva. Jednání europarlamentu, který dotace pro Agrofert probíral ve středu, má za kampaň před květnovými volbami do Evropského parlamentu.

„Moje reakce není žádná, já s tou společností nemám nic společného,“ uvedl dnes Babiš. Akcie holdingu Agrofert vložil Babiš do svěřenských fondů, podle právní studie Evropské komise nicméně zůstává ve střetu zájmů. Debatu europarlamentu má premiér za kampaň, přičemž Zelení, kteří ji vyvolali, pracují podle něj pro české Piráty. „Politický boj přenesli do EP, dělají si na tom kampaň,“ uvedl.

„Jsem přesvědčen, že se ukáže, že žádný střet zájmů nemám. Teď se komunikuje s Evropskou komisí, funguje to,“ uvedl Babiš. Zdůraznil, že jde o jednání mezi komisí a ministerstvy. „Evropský parlament může navrhovat a vyzývat, ale ten vztah je pouze mezi komisí a vládou,“ uvedl. Podotkl také, že k novému paragrafu týkajícímu se střetu zájmů Evropská komise nepodala od srpna, kdy začal platit, žádné vysvětlení. „Je to nová věc a otázka na právníky. Jsme přesvědčeni, že se to vysvětlí,“ konstatoval.

Evropský parlament řešil bod s názvem „Střet zájmů a ochrana rozpočtu EU v České republice“ na podnět klubu Zelených, který Babiše kritizuje na základě studie právní služby EK. Ta dospěla koncem listopadu k závěru, že český premiér s ohledem na zmíněná nová pravidla stále profituje z činnosti Agrofertu, ačkoli jej převedl do svěřenského fondu. Spolu se Zelenými se na textu rezoluce vyzývající EK mimo jiné k zastavení poskytování dotací holdingu Agrofert, který dnes europoslanci schválili, podílela lidovecké poslankyně Ingeborg Grässelová.


Přečtěte si: Neber dotace, neber dotace, neber dotace...

 Andrej Babiš se vyjadřuje ke kauze údajného únosu svého syna na Krym


„Vítáme studii právní služby a dopis (EK Babišovi), ale požadujeme činy. Žádné další peníze Agrofertu, dokud je narušena hospodářská soutěž,“ řekla ve středu poslankyně, která se Babišovým vztahem k Agrofertu a jeho čerpáním dotací zabývá dlouhodobě. Český premiér, který v dopise komisi slíbil situaci řešit, podle poslankyně minulosti již několikrát podobné sliby dal, ale nikdy nedodržel.

Ze dvou desítek poslanců, kteří v mnohdy emotivní diskusi vyjádřili svůj pohled na čerpání evropských dotací firmami kolem českého premiéra, byla téměř polovina Čechů.

BRAND24

Zástupci TOP 09, KDU-ČSL či ODS věsměs vyzývali komisi k rázným krokům, které podle nich mají zabránit zneužívání evropských peněz. „Špinavé prádlo se sice má prát doma, ale v tomto případě jde o peníze z evropského rozpočtu a to je potřeba řešit zde,“ prohlásil občanský demokrat Jan Zahradil na výtku jednoho z diskutujících politiků, zda by se český případ neměl primárně řešit na domácí půdě. K tomu vyzývaly například poslankyně Babišova hnutí ANO či komunisté, podle nichž nedostaly české orgány dostatek času k vyřešení případu. „Česká policie, státní zastupitelství a soudy jsou nezávislé a mohou jednat… Politický tlak nezávislosti, stejně jako nikdy v minulosti, nepomůže,“ prohlásila komunistická poslankyně EP Kateřina Konečná.

Europarlament schválil usnesení požadující pozastavit finance pro Agrofert

Evropský parlament dnes schválil usnesení vyzývající Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Přijatý text, který společně předložily kluby lidovců, konzervativců a Zelených, mimo jiné požaduje pozastavení evropských financí pro skupinu Agrofert. Pro se vyslovilo 434 poslanců, proti bylo 64 a hlasování se zdrželo 47 členů EP. Europarlament má celkem 751 poslanců.

Podle Babiše stojí rezoluce na vratkých základech a je podle něj pokračováním kampaně, kterou proti němu vede opozice v České republice. „Musím se smát, když někteří europoslanci říkají, že to poškozuje dobré jméno České republiky. Oni poškozují dobré jméno České republiky… samozřejmě jsou to všechno plácnutí do vody, protože to nemá žádný reálný základ,“ řekl dnes po hlasování EP předseda české vlády.

Usnesení EP je podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky politická záležitost, která nemá pro koncern žádnou právní váhu. „Dotace čerpáme podle zákona a podmínek, které splňujeme, a na základě uzavřených smluv. Bylo by absurdní, pokud by za námi někdo přišel a řekl - ne, pro vás už to neplatí. Jednou ze základních právních zásad je přece rovnost před zákonem,“ uvedl mluvčí.

Klíčový bod rezoluce vyzývá komisi, „aby se touto otázkou neprodleně zabývala na základě stanoviska své právní služby“ a přijala nezbytné kroky „včetně pozastavení veškerého unijního financování určeného koncernu Agrofert, dokud nebude střet zájmů plně vyšetřen a vyřešen“.

Právníci EK ve zmíněné analýze, která se objevila v médiích začátkem měsíce, dospěli k závěru, že Babiš stále profituje z činnosti Agrofertu, ačkoli jej převedl do svěřenského fondu. Protože má zároveň jako premiér zásadní vliv na rozhodování spojené s využíváním peněz přicházejících z evropského rozpočtu, neměla by podle nich firma mít nárok na podporu z evropských fondů.

Poslanci v textu vyjadřují hluboké znepokojení nad tím, že Česko nedodržuje finanční nařízení týkající se střetu zájmů. Rovněž vyzývá státní orgány, aby důsledně uplatňovaly nová pravidla pro posuzování konfliktů zájmů, která v unii platí od srpna.

Přečtěte si také:

Andrej I. Nedotknutelný. Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo se natahuje

Babiš: Syn je přesvědčen, že byl na Krymu nedobrovolně

Komentář: Koalice dotačního podvodu

Analýza ministerstva podezření o Babišově střetu zájmů nevyvrací, tvrdí Transparency International

Konflikt, kam se podíváš: Babiš ani nemůže nebýt ve střetu zájmů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).