Menu Zavřít

Další obvinění z plagiátorství: v Krčálově bakalářské práci jsou celé strany totožné s jinou prací

16. 7. 2018
Autor: CNC / Profimedia

V bakalářské práci nového ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD) je mnoho stránek stejného textu, který dříve napsal jiný autor. V některých kapitolách včetně úvodu jsou celé stránky přímo překlopeny z jiné bakalářské práce. Ministr serveru řekl, že shody si neumí vysvětlit a že na své práci pracoval poctivě. Před týdnem rezignovala ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO), která čelila obvinění z plagiátorství svých diplomových prací.

Bakalářskou práci na téma Mládež a volný čas Krčál obhajoval v květnu 2007. Napsal ji v Institutu mezioborových studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Specializovaný program na odhalování plagiátů v Krčálově bakalářské práci nalezl podobnosti ve 14 procentech textu, píše web Seznam Zprávy.cz. Odhalené pasáže se týkaly zejména neocitovaných odstavců z odborných knih, které tak autor v práci nepřímo vydával za svoje vlastní formulace.

Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům řekl, že zatím neplánuje navrhnout Krčálovo odvolání. „Já jsem zvědav na reakci médií hlavně, jestli to proběhne stejně jako u paní Malé,“ dodal Babiš.

Podle Seznamu je však podobných, téměř shodných či zcela shodných pasáží v Krčálově bakalářské práci ve skutečnosti mnohonásobně více. Ministrův text se v největší míře shoduje s textem bakalářské práce jiné studentky Institutu mezioborových studií zlínské UTB, obhájila ji v dubnu 2006. Shodná místa jsou zejména na prvních zhruba 30 stranách Krčálovy práce, uvedl server. Celkem bylo objeveno nejméně 25 stran z většiny přepsaného textu, nebo textu, který se liší jenom v jednotlivých slovech, píše Seznam.

Vedoucí Krčálovy práce František Vízdal nicméně ve svém posudku uvedl, že „odborná úroveň práce je výborná a ve srovnání s jinými pracemi vysoce nadprůměrná“. Ocenil, že autor pracoval samostatně, odpovědně, iniciativně a s entuziasmem. Práci ohodnotil stupněm A. „Měl jsem přísného vedoucího a ten mě za můj přístup pochválil. Věřím jeho posudku,“ uvedl Krčál pro Seznam.


Přečtěte si komentář: Vtipů netřeba. Babišovy dámy se zesměšňují samy

Ondřej Stratilík


V Krčálově životopisu na webu ministerstva je uvedeno, že maturoval v roce 1988 na Středním odborném učiliště elektrotechnickém ve Žďáru nad Sázavou. Vedle bakalářského titulu ze Zlína v oboru sociální pedagogika má ministr i magisterský titul z roku 2009 z pražské Univerzity Jana Amose Komenského v oboru andragogika a řízení lidských zdrojů.

BRAND24

Taťána Malá minulý týden v pondělí skončila v čele ministerstva spravedlnosti po 13 dnech ve funkci, ještě před hlasováním Sněmovny o důvěře pro druhou vládu premiéra Andreje Babiše (ANO). Výzvám k odstoupení z funkce Malá čelila poté, co se objevila podezření z opisování u jejích diplomových prací na Panevropské vysoké škole v Bratislavě, kde vystudovala práva, a také na Mendelově univerzitě v Brně, kde psala práci o chovu králíků. Malá odmítla, že by úmyslně opisovala. Připustila, že mohla chybovat při používání citací. Celou věc označila za mediální kampaň.

Čtěte více o případu Taťány Malé:

Malá plagiátorství odmítá: Shodné stránky v diplomkách nejsou

Pokud se prokáže, že Malá opisovala, měla by odstoupit, oznámil Babiš

Komentář: Tajemství malé údernice

Budoucí ministryně Malá: Výrok o Babišově stíhání měl vyvolat debatu o imunitě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).