Menu Zavřít

Česko má zlepšit udržitelnost důchodů a zdravotnictví, doporučuje Evropská komise

5. 6. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

Česká republika by měla zlepšit dlouhodobou fiskální udržitelnost důchodového systému a zavést plánovaná protikorupční opatření. Vyplývá to z pravidelných doporučení Evropské komise. Praha by podle ní měla také více podporovat zaměstnávání žen s malými dětmi a zajistit plánovaná protikorupční opatření.

Komise unijním státům každoročně adresuje podněty, které by mohly zlepšit výkon jejich ekonomik či pomoci předejít problémům s veřejnými financemi. Česká část doporučení nepřinesla proti minulým letům zásadní změny a zaměřila se na budoucnost financování důchodů a zdravotní péče. Budoucnost českého penzijního systému podle ekonomů vyvolává obavy kvůli očekávanému stárnutí populace.

„Česká republika je dnes z pohledu veřejných financí jedním z premiantů, ale dlouhodobě se může dostat do potíží kvůli neřešeným nákladům na stárnutí obyvatelstva v důchodech a zdravotnictví,“ komentovalo na twitteru dnešní doporučení zastoupení EK v Česku.

Souhlasíte s doporučeními Evropské komise?

Další z oblastí, v nichž mají české vlády rezervy, je podle komise školství včetně péče o předškolní děti. Právě ve rozšíření možností všeobecně dostupných předškolních zařízení vidí Brusel jednu z cest k vyšší zaměstnanosti matek s malými potomky. Zvýšit by se měla i celková kvalita a inkluzivnost českého vzdělávacího systému, k čemuž by mohla pomoci zlepšení podmínek učitelů.

Současná česká vláda sice přišla se zvýšením rodičovského příspěvku, avšak rozšíření možnosti pro práci matek s malými dětmi stejně jako předchozí kabinety systémově neřeší.


Špinavé důchody. Babiš rozdá penzistům peníze určené na sanaci ekologických škod


Česko by podle Bruselu také mělo zlepšit možnosti investic do dopravy, zvláště s ohledem na její energetickou udržitelnost. Zaměřit se má podle EK rovněž na přechod na obnovitelné zdroje a rozvoj digitální infrastruktury.

“'Zlaté české ručičky' potřebují i 'chytré hlavičky'! Investujte do vzdělávání, výzkumu a digitálních dovedností,“ doprovodilo doporučení dalším tweetem české zastoupení komise.

BRAND24

Další podnět cílí směrem ke snížení administrativní zátěže pro investice a rozšíření možností pro to, aby konkurence ve veřejných zakázkách více vycházela z kvality.

Jak vysoký bude váš důchod? Spočítejte si to na důchodové kalkulačce

Přečtěte si také:

Invalidní důchod se v roce 2018 bude počítat ze zvýšené základní výměry 2700 Kč

Vdovský důchod: kdy na něj vzniká nárok a jak se počítá?

Jak řešit dilema s odkázáním majetku: nechat zdědit, nebo předem darovat?

Příspěvek na péči lze navýšit až o dva tisíce korun

Ministerstvo práce selhává. Nezvládá zlepšit úroveň sociálních služeb, tvrdí NKÚ

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).