Menu Zavřít

Brexit podle Corbyna: Británie by měla zůstat v celní unii

26. 2. 2018
Autor: čtk

Šéf britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn dnes potvrdil, že jeho strana bude usilovat o setrvání země v celní unii s EU po brexitu. Ukončil tak měsíce spekulací o postoji labouristů a podle britského tisku vytyčil jasnou dělicí linii mezi labouristy a konzervativní vládou, která je proti. Někteří rebelové z řad konzervativních poslanců ale celní unii také podporují, a premiérce Therese Mayové tak hrozí nepříjemná porážka při klíčovém hlasování v parlamentu.

„Labouristé budou usilovat o vyjednání nové komplexní celní unie mezi Británií a EU,“ uvedl Corbyn v projevu v anglickém městě Coventry. Cílem je podle něj zajistit, aby v rámci Evropy nebyly žádné celní bariéry, a zamezit obnovení nejrůznějších kontrol na hranicích mezi Irskem a Severním Irskem. Podmínkou setrvání v celní unii ale podle vůdce labouristů je, aby Londýn mohl mluvit do budoucích obchodních dohod unie.

Sama Mayová má s proslovem o své představě budoucích vztahů s EU vystoupit v pátek. Podle zdroje z jejího okolí, který citoval bulvární deník The Sun, hodlá předsedkyně vlády přijít s vlastním plánem týkajícím se cel, aby zamezila „brexitovému puči“.


Dopady czexitu? Ztráta statisíců pracovních míst a ekonomika na úrovni Běloruska

 Czexit - ilustrační foto


Média spekulovala také o tom, že vláda by mohla zcela změnit svůj názor na celní unii. Mluvčí Mayové to ale dnes vyloučil. „Chceme mít svobodu v tom, abychom mohli uzavřít naše vlastní obchodní dohody,“ dodal mluvčí, jehož citovala agentura Reuters.

Podle většiny konzervativců by Británie po brexitu v případě setrvání v celní unii nemohla vyjednat vlastní obchodní dohody s rychle rostoucími ekonomikami, jako je Čína nebo Indie. Právě uzavření takových dohod se třetími zeměmi označují zastánci brexitu za jednu z největších potenciálních výhod odchodu z EU.


Pracujte v Unii, láká Česko Brity ke stěhování

Ilustrační foto


Vyjasnění pozice labouristů je významné proto, neboť parlament hraje v brexitových jednáních důležitou roli. Mayová a její menšinová vláda se musí opírat o křehkou podporu severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) a část konzervativních poslanců s labouristy souhlasí v tom, že země by měla po brexitu zůstat v celní unii. Pokud by se tito rebelové v parlamentu přidali při klíčovém hlasování na jaře k opozici, znamenalo by to pro Mayovou, jejíž pozice je dlouhodobě vratká, velkou porážku. „Bude se lámat chleba,“ konstatoval už v neděli hlavní brexitový stratég labouristů Keir Starmer.

Parlament má na jaře hlasovat o obchodním zákoně, který má po brexitu zajistit kontinuitu pro podnikatele a firmy.

BRAND24

Ustavením celní unie mezi sebou státy EU odstranily celní poplatky a stanovily společný celní sazebník vůči třetím zemím. Členem celní unie jsou i státy stojící mimo EU, například Turecko nebo Andorra, s evropským blokem mají uzavřené bilaterální celní dohody.

Přečtěte si také:

Česko je 87. nejlidnatějším státem světa. Naše populace patří v EU k mladším

Pochyby o brexitu trvají. Nepřeje si ho více než polovina Britů

Příprava na brexit: české firmy zakládají v Británii pobočky

Komentář: Brexit na konci začátku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).