Menu Zavřít

Brexit bez dohody vydá Británii napospas Trumpovi, varuje lídr opozice Corbyn

27. 8. 2019
Autor: čtk

Brexit bez dohody by vydal Británii na milost americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. V příspěvku, který dnes zveřejnil britský web Independent, to napsal lídr opoziční Labouristické strany Jeremy Corbyn. V článku Corbyn slíbil, že udělá maximum, aby zabránil neřízenému odchodu Británie z Evropské unie. Dnes odpoledne se hodlá šéf labouristů o strategii proti brexitu bez dohody radit se zástupci dalších opozičních stran.

„Uděláme vše, co bude nutné, abychom zastavili katastrofální brexit bez dohody, pro který nemá tato vláda žádný mandát,“ napsal Corbyn. „Náš premiér se vtírá do Trumpovy přízně, protože brexit bez dohody je ve skutečnosti brexit s Trumpovou dohodou,“ dodal lídr opozice. Spojenectví prezidenta USA s britským premiérem Borisem Johnsonem, které se projevilo mimo jiné na summitu skupiny G7 v jihofrancouzském Biarritzu, označil Corbyn za „obrovské nebezpečí pro naši planetu“.

Vyjedná Boris Johnson dohodu o brexitu?

Případný odchod Británie z EU bez dohody by podle Corbyna zemi vydal napospas nejen Trumpovi, ale i „velkým americkým korporacím, které se jen třesou, aby se zakously do naší NHS (státní zdravotní služby), aby zazvonily umíráčkem našemu ocelářskému průmyslu, aby nás připravily o naše standardy v potravinářství a v ochraně zvířat“. Chaos po brexitu bez dohody by podle něj byl „zlatým dolem“ pro spekulanty s librou. Brexit bez dohody by byl „brexitem bankéřů“, dodal v článku na serveru Independent lídr opozičních labouristů.

Boj proti brexitu bez dohody není bojem mezi těmi, kdo z EU odejít chtějí, a těmi, kdo chtějí v bloku zůstat. „Je to bitva mnoha proti těm několika málo, kdo zneužili výsledku referenda, aby přesunuli ještě více moci a bohatství na vrchol,“ napsal Corbyn.

Labouristé podle Corbyna chtějí, aby o osudu země opět rozhodli její obyvatelé, a to buď v referendu, které by se týkalo varianty brexitu bez dohody, nebo v parlamentních volbách.


Čtěte komentář: Přichází bavič Boris, který se chce zalíbit všem. Teď to ale nepůjde

Makrooko Miroslava Zámečníka


O těchto i jiných možnostech dalšího postupu se dnes má Corbyn radit se zástupci dalších opozičních stran - Skotské národní strany, Liberálních demokratů, Změny pro Spojené království, velšské Plaid Cymru a zelených.

Vůdce labouristů už dříve oznámil, že by chtěl po začátku schůze parlamentu 3. září vyvolat hlasování o nedůvěře vládě a zformovat dočasný kabinet, který by vyjednal s Bruselem další odklad brexitu a přivedl zemi k předčasným volbám. Například předsedkyně proevropských Liberálních demokratů Jo Swinsonová ale v pondělí řekla, že Corbyn hlasování o nedůvěře sám ohrožuje, když trvá na tom, aby byl předsedou prozatímní vlády právě on.

Premiér Johnson slíbil, že vyvede Británii z EU 31. října, ať už s dohodou či bez ní. Na odvrácení případného neřízeného brexitu má tak opozice 65 dní.

Dále čtěte:

Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

Johnson svým bombastickým jazykem přede zlatou nit. Chlubí se citováním Homéra ve starořečtině

Chce brexit i Poláky. Britská firma je za levnou sílu z Východu ráda

Brexitáři slibovali lidem více peněz. Už nyní Britové přišli za rok o týdenní plat

Brexit za každou cenu. Většina Britů souhlasí s Johnsonem, vyplývá z průzkumu

Nedostatek potravin i léků. Britská vláda se obává vážných problémů po tvrdém brexitu

BRAND24

Johnson chce brexit s novou dohodou. Žádá ale zrušení irské pojistky

Johnsonův plán: při brexitu bez dohody chce Británie místo 39 miliard liber zaplatit devět

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).