Menu Zavřít

Benešová: Babiš postupoval podle zákona, není co řešit

26. 6. 2019
Autor: čtk

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve vztahu k holdingu Agrofert podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) v podstatě postupoval v souladu s českým zákonem o střetu zájmů. Vlastně není co řešit, řekla ministryně ve Sněmovně při projednávání žádosti opozice o vyslovení nedůvěry vládě, jejímž důvodům je právě údajný Babišův střet zájmů. Na adresu svých kritiků někdejší státní zástupkyně řekla, že si některé z nich pamatuje z odposlechů.

„Pan premiér se podle toho zachoval, to znamená, že v podstatě postupoval od nabytí účinnosti zákona o střetu zájmů v souladu s tím zákonem a majetek převedl do svěřenských fondů,“ řekla Benešová. „Mám za to, že učinil zadost českému právu a není co vlastně řešit,“ poznamenala.

Babišův střet zájmů kvůli unijním dotacím pro Agrofert vyplývá i z předběžného auditu Evropské komise. Benešová k tomu uvedla, že viděla hodně auditů a některé byly hodně špatné a musely se opravovat. V případě aktuálního auditu, který se týká Babiše, hodlá počkat na oficiální český překlad. „Stanovisko (k němu) budou vypracovávat úředníci, které jsem zdědila, a já budu respektovat jejich závěr,“ slíbila ministryně, která se funkce ujala krátce poté, co policie navrhla Babiše obžalovat pro podezření z podvodu a poškozování finančních zájmů EU.

Myslíte si, že Marie Benešová straní Andreji Babišovi ohledně jeho trestního stíhání?

Benešová uvedla, že takzvaný lex Babiš se jí nelíbil od začátku, je podle ní diskriminační a v rozporu s evropským právem. V době schvalování novely byla Benešová poslankyní za ČSSD. Dneska připomněla, že prezident Miloš Zeman normu napadl u Ústavního soudu, který o jeho stížnosti dosud nerozhodl.

Benešová zdůraznila, že na ministerstvo nepřišla ohýbat právo, ale posílit justici. „Nejsem rudá Marie, nikdy jsem ve straně nebyla,“ uvedla k další z námitek kritiků jejího jmenování. „Ti, kteří mě dneska nálepkují, tak sami mají problémy, protože si některé pamatuju z telefonních odposlechů,“ poznamenala ministryně s úsměvem. Garantovala, že současná vláda nepřistoupí k výměně vedoucích státních zástupců, ačkoliv i to bylo jednou z obav po výměně v čele ministerstva.

Dále čtěte:

Zeman odmítá odvolat Staňka. Podle Hamáčka je ve hře i ústavní žaloba

BRAND24

Babiš: Snaha opozice o svržení vlády je pokusem o destabilizaci Česka

Zeman: Článek Hitler je gentleman se nenašel, proti jiným Peroutkovým byl ale nevinný

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).