Menu Zavřít

Babišův střet zájmů: auditoři EU zkoumají dokumenty ve Státním zemědělském fondu

14. 1. 2019
Autor: čtk

Na Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) dorazili dnes auditoři Evropské komise. Auditní mise zkoumá dokumenty fondu, aby zjistila, zda je možný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a firmy Agrofert, kterou předloni v únoru předseda vlády vložil do svěřenských fondů. Audit by měl trvat do pátku, výsledky se pak očekávají v řádu měsíců. Kontroly na ministerstvech pro místní rozvoj a práce a sociálních věcí začaly již minulý týden.

„Naši kolegové budou poskytovat součinnost, ale tak to probíhá při každém auditu, kterých máme jako akreditovaná platební agentura v průběhu roku hodně. Jak náročné to pro nás bude, v tuto chvíli nedokážu vyhodnotit,“ řekla mluvčí fondu Vladimíra Nováková.

Fond kontrolorům již dříve připravil některé podkladové materiály, jde například o popis přípravy pravidel a vyhlašování výzev Programu rozvoje venkova (PRV), seznam dotací poskytnutých podnikům ze skupiny Agrofert nebo údaje o kontrolách těchto dotací. „Auditoři si mohou pochopitelně vyžádat i dokumenty nad rámec podkladů, které jsme chystali,“ dodala Nováková.

Podezření, že Babiš porušuje evropské nařízení o střetu zájmů, vznesla Transparency International ČR, připojili se k ní i opoziční Piráti. Podle nich Babiš i po vložení Agrofertu do svěřenských fondů může holding ovlivňovat, zároveň jako předseda vlády má vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku. Babiš to popírá. Holding Agrofert podle výročních zpráv získal předloni na zemědělských a dalších dotacích 1,95 miliardy korun, o rok dříve pak zhruba 1,5 miliardy korun. Přislíbeny ale měl v daných letech dotace zhruba o sto milionů vyšší.

Babiš opakovaně tvrdí, že kvůli evropským dotacím pro firmy koncernu Agrofert není ve střetu zájmů, protože Agrofert, který dříve vlastnil, vložil do svěřenského fondu a nemá na něj žádný vliv. Studie právní služby Evropské komise dospěla koncem listopadu k závěru, že český premiér z činnosti Agrofertu stále profituje.


Přečtěte si: Neber dotace, neber dotace, neber dotace...

 Andrej Babiš se vyjadřuje ke kauze údajného únosu svého syna na Krym


Evropský parlament loni v prosinci přijal rezoluci, v níž vyzval komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Europoslanci požadují mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. Ministerstvo financí oznámilo, že nebude komisi takové žádosti posílat.

BRAND24

Babiš je také podezřelý z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu v případě padesátimilionvé dotace pro farmu Čapí hnízdo. Česko se nakonec rozhodlo nežádat EU o proplacení poskytnuté dotace a naopak vyzvalo koncern Agrofert, aby tyto peníze státu vrátil. Holding tak učinil, zároveň ale odmítl, že by to znamenalo přiznání, že farma získala dotaci neprávem.

Přečtěte si také:

Andrej I. Nedotknutelný. Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo se natahuje

Komentář: Koalice dotačního podvodu

Kauza CzechTourism: Agentura podle auditu uzavřela 48 problematických smluv

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).