Menu Zavřít

Assange využíval ambasádu jako špionské středisko, tvrdí ekvádorský prezident Moreno

15. 4. 2019
Autor: čtk

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange, kterého minulý týden ve čtvrtek na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně zatkla britská policie, využíval ambasádu jako špionské centrum, prohlásil to ekvádorský prezident Lenín Moreno. Prezident zopakoval, že rozhodnutí odejmout Assangeovi azyl není výsledkem vlivu jiného státu.

„Nemůžeme dovolit, aby náš dům, dům, který otevřel své dveře, se stal špionským střediskem,“ uvedl Moreno v rozhovoru s listem The Guardian. „Tato činnost porušila podmínky azylu. Naše rozhodnutí není svévolí, ale vychází z mezinárodního práva,“ dodal.

Moreno obvinil Assange z opakovaného vměšování do vnitřních záležitostí jiných zemí. V této souvislosti odkázal ekvádorský prezident na činnost portálu WikiLeaks, který zveřejňuje získané tajné a citlivé informace.

Prezident rovněž trvá na tom, že odebrat Assangeovi azyl bylo suverénním rozhodnutím ekvádorské vlády a že jeho země k tomu nebyla nikým donucena. Podle jeho slov se Assange nechoval jako host.


Přečtěte si rozhovor:

Zabezpečení státu je tragické, varuje expert na kyberbezpečnost Půlpán

 Expert na kyberbezpečnost Martin Půlpán


Od Británie získal Ekvádor písemné záruky, že Britové budou respektovat Assangeova základní práva a že ho Londýn nevydá do žádné země, kde by mu hrozil trest smrti.

Assange se sedm let skrýval na ekvádorské ambasádě v Londýně, aby se vyhnul vydání do Švédska, kde čelil obvinění ze znásilnění. Minulý týden ve čtvrtek ho však policie zatkla na základě žádosti o vydání do Spojených států a kvůli porušení podmínek kauce v souvislosti se švédskou kauzou. Švédsko Assangeův případ předloni odložilo.

Assangeova právní zástupkyně Jennifer Robinsonová mezitím uvedla, že její klient bude spolupracovat se švédskými úřady, pokud požádají o jeho vydání, a že prioritou je vyhnout se vydání do USA. Washington požaduje jeho vydání kvůli zveřejnění tajných vládních informací.

BRAND24

Dále čtěte:

Kauza skvělého úspěchu. Huawei je bezpečnostní hrozba prvního kalibru

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

Nejnebezpečnější lidé na internetu: Trump, Putin, Zuckerberg

Facebook, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).