Menu Zavřít

Za nemanželský sex roční vězení. Indonésie se chystá schválit kontroverzní zákon

20. 9. 2019
Autor: Shutterstock

Indonéská vláda během příštího týdne s největší pravděpodobností schválí zákon, který zakazuje lidem žijícím v této ostrovní zemi oddávat se sexu, pakliže spolu nejsou ve svazku manželském. Kdo se vůči tomuto pravidlu proviní, může být potrestán až ročním odnětím svobody. Zástupci spolků na ochranu práv tamních obyvatel se bouří. Informaci přinesl server CNN.

Podle mezinárodní organizace Human Rights Watch by schválení kontroverzního nařízení bylo „katastrofální nejen pro ženy a náboženské a sexuální menšiny, ale pro všechny Indonésany.“ Zákonodárce proto vyzývají, aby od svého záměru upustili.

Že by se ovšem v tomto ohledu něco změnilo, je při nejmenším dosti nepravděpodobné. Zákon má totiž podporu všech parlamentních stran, a proto se očekává, že jeho schválení by během středečního zasedání mělo být pouhou formalitou.

Konec tolerantního národa?

Ačkoliv je Indonésie státem s největším počtem obyvatel hlásících se k Islámu na světě, místní politická elita podle CNN hrdě prohlašuje, že se jedná o tolerantní národ, který se může pyšnit rozmanitým mixem etnických skupin žijících pospolu, byť každá z nich vyznává zcela jiné náboženství. V posledních letech se nicméně zdá, že toto tvrzení nemůže být pravdě vzdálenější.

Současný návrh má nahradit více než sto let starý trestní zákoník z koloniální éry a změnit jeho podobu tak, aby více vyhovoval standardům moderní společnosti. Alespoň tak se na celou záležitost dívá tamní ministr spravedlnosti a lidských práv Yasonna Laoly:

„Důvod (ke změně) je takový, že některé zákony uvedené v trestním zákoníku již nejsou pro Indonésany udržitelné.“

Zákaz potratů i urážek prezidenta

Potrvá sice ještě další dva roky, než zákon – pakliže bude ve středu 24. září ratifikován – vstoupí v platnost, mezi místními spolky bojujícími za ochranu práv indonéských občanů nicméně budí negativní emoce již dnes.

Podle Andreasa Harsonsa z organizace Human Rights Watch bude nadcházející století „pro menšiny v Indonésii nejspíš katastrofální“.

Nemanželský sex totiž nebude podle CNN jedinou záležitostí, na kterou bude nový zákoník pohlížet jako na protiprávní. Chystaný návrh obsahuje celkem 628 položek a mimo jiné například zapovídá ženám interrupci vykonanou z jejich vlastní vůle, zakazuje tamním obyvatelům slovně urážet prezidenta či viceprezidenta a staví na roveň kriminálního činu jakékoliv „obscénní akty“, čímž míří především na sexuální menšiny a členy LGBT komunit.

Jistému riziku navíc budou vystaveny rovněž všechny nesezdané páry, které spolu žijí v jedné domácnosti. Pakliže tyto osoby někdo nahlásí policii, hrozí jim pokuta či dokonce až šestiměsíční vězení.

Není proto divu, že Harsono a jemu podobní nahlížejí na chystané změny v trestním zákoníku jako na snahu místních politiků učinit z tohoto čtvrtmiliardového státu plnohodnotnou muslimskou zemi.

Pokud zákon projde, „potvrdí to, že se Indonésie stává islámským státem. Nepsaná část všech těchto argumentů (z úst zákonodárců) má základy v islámském právu šaría, s výjimkou zbičování,“ cituje Harsona CNN.

Zákon psaný od lidí pro lidi

Ministr Yasonna však s tímto tvrzením nesouhlasí. Podle něj jsou totiž chystané změny přesně tím, co si zdejší obyvatelé přejí.

„Ne všichni lidé s některými články (nového trestního zákoníku) souhlasí – kdybychom ale měli poslouchat každého, nikdy bychom tento návrh nedokončili – udělali jsme ale maximum. Vyslechli jsme každého, každého experta i politickou stranu a snažili jsme se přijít s pravidly, která mohou být přijata,“ řekl Yasonna s tím, že zákoník byl pro Indonésany vytvořen samotnými Indonésany.

Čtěte také:

Waleské město investuje miliony do „antisexových“ toalet. Páry odradí alarm i vodní trysky

Sex bez svádění: nesmělým mileniálům má pomoci technologie LoveSync

BRAND24

Indonésie přestěhuje hlavní město. Jakarta je přelidněná a znečištěná

Indonésie hrozí pozastavením objednávek na více než 200 airbusů. Mohou za to spory s EU kvůli palmovému oleji

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).