Menu Zavřít

Ledové čaje jsou hrozbou pro ledviny. Nepijte je, radí odborníci

29. 11. 2019
Autor: Profimedia.cz

Ledové čaje patří k vyhledávaným a osvěžujícím nealko nápojům, které si rádi dopřávají jak dospělí, tak děti. Ač vypadají nevinně, ve skutečnosti jde o koktejl cukru a kofeinu. Tedy „smrtících“ složek.

Ledové čaje sice musí obsahovat jistý podíl čajového extraktu, ten však není nijak legislativně stanoven. Je tak pouze na výrobci, jak silný výluh při výrobě nápoje použije. Stejně je to i s cukrem či jinými sladidly - ani u nich neplatí žádná legislativní omezení. Spíše než ke skutečným čajům má tak řada těch ledových blíže spíš k limonádám (mohou obsahovat až 80 gramů cukru na litr nápoje) či energetickým nápojům (až 200 miligramů kofeinu na litr nápoje).

„Jde většinou o nápoje, které jsou ekvivalentem jednoho až dvou šálků doma připraveného čaje, který bychom si museli ale trojnásobně rozředit vodou, aby se podobal výrobkům prodávaným pod názvem „ledový čaj“,“ vysvětlila pro web Euro.cz lékařka Kateřina Cajthamlová.

Ledový čaj? Koktejl cukru a „zbytečností“

S prospěšnými látkami, které jsou v běžných čajích obvyklé, jsou ty ledové na štíru. Naopak s těmi, které jsou pro zdraví potenciálně rizikové, se v nich nešetří. „Tyto nápoje jsou zatíženy buď enormní dávkou cukru či fruktózou nebo umělými sladidly a obsahují navíc zbytečnou kyselinu citronovou, někdy konzervanty nebo ovocnou šťávu či karamel. Zkrátka, dbáte-li o své zdraví, postavu, chrup i chuťové buňky, vyhněte se ledovým čajům, a rozhodně na ně nenavykejte své děti,“ radí Cajthamlová. Mimo zátěž pro naše zdraví zmiňuje i fakt, že se plastové lahve, v nichž jsou všechny tyto nápoje prodávány, podílejí na zvyšování zátěže životního prostředí.


Válka s cukrovou epidemií. Singapur zakáže reklamu na slazené nápoje

Ilustrační foto (Zdroj: ČTK)


Kromě potenciálně rizikových složek jako je kofein a cukr je konzumace ledových čajů nevhodná i z hlediska vzniku závislosti. „Konzumace cukru a kofeinu v ledovém čaji vede k návyku, a tudíž jako u podobných návykových látek dochází ke zvyšování dávek a prohlubování návykovosti, čímž se snižuje odolnost vůči depresi a jiným duševním poruchám,“ uvedl pro Euro.cz výživový poradce a dietolog Ivan Mach.

Voda nad zlato

Podle Macha se ledové čaje rozhodně nehodí k pokrývání pitného režimu, a to zejména u dětí. „Jakékoliv přísady, ať už jsou to chuťové látky (v tomto případě cukr, po němž se zvedá inzulin, a časté opakování tohoto vzestupu vede u osob se sedativním způsobem života k insulinové rezistenci, tedy cukrovce druhého typu) či stimulanty (kofein, čajový extrakt a podobně), nejsou nezbytné,“ dodal Mach s tím, že pitný režim dětí i dospělých by měl být postaven primárně na vodě, případně vodě s citrónem.

Jak často pijete ledový čaj?

Když už se člověk pro nákup a konzumaci ledového čaje rozhodne, neměl by podcenit prostudování etikety a složení výrobku. “Zajímat byste se měli i o to, jak výrobce řeší příchuť daného nápoje – zda umělými nebo přírodními látkami, a také jestli nejsou do nápoje zbytečně přidávána umělá barviva,“ uvedla pro Euro.cz výživová poradkyně Lea Vršecká. Dodala, že ledové čaje rozhodně nejsou vhodné pro každodenní pití a už vůbec se nehodí pro děti.

Kvůli ledovému čaji dialýza

Právě denní konzumace ledového čaje přivedla před lety do nemocnice v americkém státě Arkansas jednoho pacienta. Skončil tam proto, že si stěžoval na slabost, únavu a celkově bolavé tělo. Lékaři po provedení vyšetření zjistili, že muž má v ledvinách, které mu selhávají, nahromaděné velké množství kyseliny šťavelové. Důvodem jeho zdravotních potíží mělo být právě pití ledového čaje. Denně konzumoval asi 16 sklenic, tedy jeden galon (asi 3,8 litru). Právě nadměrné množství kyseliny šťavelové, která se kvůli přehnanému pití ledového čaje nahromadila v pacientových ledvinách, vedlo k jejich selhání a nutnosti napojit muže na dialýzu.

Negativní vliv konzumace ledových čajů na ledviny je způsoben právě obsahem solí kyseliny šťavelové, neboli oxalátů. Právě z nich vznikají nejčastější typy ledvinových kamenů.

Kofeinu jako u „energiťáků“

Složení balených ledových čajů zkoumala nedávno také rakouská spotřebitelská organizace VKI. Ve dvaceti vzorcích prodávaných ledových čajů měřila obsah cukru a kofeinu. U jednoho z výrobků nalezla v půllitrové lahvi dokonce 99,5 mg kofeinu, což je asi čtvrtina doporučené denní dávky. Touto hodnotou se tak ledový čaj přiblížil i některým energy drinkům. S cukrem výrobci zkoumaných ledových čajů také nešetřili. V jedné lahvi tak spotřebitel může zkonzumovat až deset kostek cukru.

Dále čtěte:

Lepek není jed. Může ochránit před cukrovkou i dalšími chorobami

Masem a mléčnými výrobky proti infarktu. Kardiologové překvapili novou studií

Revoluce z vládní pekárny: stát rozmělní definici kváskového chleba

BRAND24

Nenápadná a výživná potravina budoucnosti. Obyčejné žaludy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).