Menu Zavřít

Buďte jako Buffett a Gates. Alespoň pět hodin týdně studujte

18. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Úspěšní lidé často čtou a sebevzdělávají se. I když mají málo času, na učení nových věcí si ho vždy najdou. Pokud se chcete prosadit, měli byste se řídit příkladem nejbohatších lidí planety, jako jsou Bill Gates a Warren Buffett.

„V celém životě jsem nepoznal žádné chytré lidi, kteří by stále nečetli,“ uvedl dlouholetý obchodní partner Warrena Buffetta Charles Munger. Většina bohatých a úspěšných lidí si najde i ve svém nabitém programu čas na čtení a sebevzdělávání.

Nejúspěšnější investor světa Warren Buffett investoval 80 procent svého času do studia výročních zpráv firem a čtením knih. Bill Gates celý svůj život čte každý týden alespoň jednu knihu, každý rok si bere na dva týdny dovolenou, během které čte další knihy.

Mnoho z úspěšných lidí uplatňuje pravidlo pěti hodin, že si během každého pracovního dne vyhradí hodinu na studium, bez ohledu na to, jak zaplněný mají diář.

Nejbohatší lidé světa (v mld. USD)
Jeff Bezos 109,0
Bill Gates 92,1
Warren Buffett 90,1
Amancio Ortega 76,3
Mark Zuckerberg 72,4

Stav k 16. lednu 2018

V současné vzdělanostní ekonomice je celoživotní studium nejlepší formou kapitálu, uvedl Michael Simmons na serveru Quartz.

Ukazuje se to v automobilovém průmyslu, který se zabývá vývojem autonomního řízení. Sebastian Thrun, který založil vývojovou odnož firmy Google X a zabývá se také autonomním řízením, tvrdí, že schopný odborník na vývoj autonomního řízení má nyní pro automobilky hodnotu deseti milionů dolarů (209 milionů korun).

Přitom nejde o vzácné technické znalosti, ale o schopnost se efektivně učit novým věcem, zdůraznil Simmons. Lidé, kteří se ve svých profesích neučí novým věcem, mohou o svou práci do několika let kvůli nástupu umělé inteligence přijít, jsou ohroženou skupinou. Přitom není problém v tom, že nejsou volná místa, ale nedostatek lidí, kteří mají potřebné znalosti. O pracovníky bez kvalifikace je stále menší zájem.

Negramotností 21. století není to, že neumíte číst a psát, ale že se neumíte učit novým věcem.

Jaké jsou základní dovednosti, abyste přežili ve vzdělanostní ekonomice?

1. Identifikujte cenné znalosti ve správný čas – hodnota znalostí není v čase statická. Mění se s tím, jak je ostatní lidé považují za důležité.

2. Učte se a zdokonalujte se rychle – příležitost pro využití nově nabytých vědomostí se v čase rychle mění. Pokud vidíte uplatnění, musíte se rychle rozhodnout.

3. Mluvte o svých znalostech s ostatními – jak umíte své znalosti prodat, rozhoduje o tom, zda budete při hledání práce úspěšní. Umět přesvědčit druhé o tom, že vaše znalosti jsou cenné, je v dnešní době nezbytné.

4. Přetavte znalosti na výsledky a peníze – nové znalosti mohou znamenat povýšení, nalezení lépe placené práce, vybudování úspěšné firmy, dobře placené místo konzultanta.

5. Naučte se investovat do vzdělání – přemýšlejte o vzdělání, certifikátech a online kurzech, jako by se jednalo o finanční investice. Stanovte si cíle v rámci svého rozpočtu.

6. Zvládněte dovednost, jak se správně učit – exponenciálně můžete zvýšit hodnotu každé hodiny, kdy se věnujete vzdělávání. Například to je dovednost rychločtení nebo různá paměťová cvičení.

Pokud chcete uspět na pracovním trhu, přestaňte vzdělání vnímat jako nezbytnou a časově omezenou činnost, která začíná nástupem do první třídy a končí maturitou nebo získáním vysokoškolského titulu. Bez dalšího rozvoje dovedností a znalostí to v době nástupu robotů ani jinak nepůjde.

BRAND24

Dále čtěte:

15 důvodů, proč ještě nejste bohatí. A nejspíš ani nebudete

7 zvyků profesionálních pilotů, které vám pomohou být úspěšnější

Bunkry pro nejbohatší: tady přežijí miliardáři apokalypsu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).